Pavel v OSN: ČR sa bude usilovať o silnejšie globálne riešenie klimatickej krízy

Nedávne povodne v strednej Európe sú podľa českého prezidenta Petra Pavla jasným dôkazom rastúcej hrozby zmien počasia, ktoré sú spôsobené klimatickou zmenou.

450639784_998388665625451_2822667793216897871_n Petr Pavel. Foto: Facebook/ PP

Česko sa bude usilovať o razantnejšie globálne riešenie, povedal to v pondelok na Summite pre budúcnosť, ktorý je jedným z kľúčových podujatí 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

„Nedávne povodne v strednej Európe, zrejme najhoršie za desiatky rokov, sú jasným dôkazom narastajúcej hrozby zmien počasia, ktoré sú spôsobené zmenou klímy. Je nevyhnutné, aby sme súčasnú klimatickú krízu a jej ďalekosiahle dôsledky riešili komplexne a ucelene v rámci účinného multilateralizmu,“ povedal v prejave Pavel.

Riešenie zmeny klímy nie je podľa neho len jedným zo 17 cieľov udržateľného rozvoja, ale predstavuje tiež faktor, ktorý môže prehĺbiť najzávažnejšie súčasné výzvy pre ľudstvo, akými sú chudoba, hlad či zdravie.

V prejave vyzdvihol prijatie Globálneho digitálneho paktu. Predstavuje podľa neho spoločnú víziu medzinárodnej spolupráce v oblasti digitálnych technológií a ponúka možnosť ujasniť si niektoré základné princípy. Dodal, že Česko v tom bude hrať aktívnu úlohu.

Vznikajúce technológie, umelá inteligencia alebo biotechnológie pomôžu nájsť riešenia mnohých súčasných problémov, myslí si český prezident. Zároveň však podotkol, že väčšia miera technologickej závislosti spôsobuje zraniteľnosť.

OSN podľa neho aktuálne čelí mnohým výzvam: utrpeniu vyvolanému vojnami a konfliktmi, katastrofám umocneným klimatickou zmenou, znečisteniu životného prostredia, pomalému pokroku pri dosahovaní udržateľného rozvoja či rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Zdôraznil, že žiadna krajina týmto problémom nedokáže čeliť sama.

Česko sa podľa jeho slov pripája k ďalším partnerom, ktorí požadujú účinnú reformu systému OSN. Bude však naďalej platiť pravidelné príspevky a nabádať ostatných, aby si svoje záväzky plnili tiež.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok