Ruský plyn môže cez Ukrajinu tiecť aj v roku 2025. Verdikt zrejme padne v hodine dvanástej

Hoci Ukrajina avizovala bodku za prepravovaním ruského plynu, viaceré možnosti sú stále otvorené. Hovorí sa najmä o podobnom riešení ako v prípade kauzy Lukoil.

15 November 2022, Schleswig-Holstein, Brunsbttel: Workers assemble gas pipelines for the planned LNG liquefied natural gas floating terminal. The floating terminal is scheduled to start operations this year. The first LNG tanker is scheduled to moor in Br Pracovník montuje plynové potrubie. Foto: DPA/Profimedia.sk

V ostatnom čase sa v médiách uchytil naratív, že ruskému plynu na Slovensku odzvonilo, keďže Ukrajina avizovala, že nie je ochotná predĺžiť s ruskou stranou kľúčový kontrakt o tranzite plynu cez jej územie. Ten sa končí na prelome rokov. Ako sa však dočítate väčšinou až v platenej časti, šanca, že plyn cez Ukrajinu bude tiecť tak ako doteraz, je stále pomerne významná.

„Dohoda s Ruskom sa nepredĺži, bodka, koniec,“ avizoval koncom augusta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dôležité je však aj to, čo k tomuto tvrdému vyjadreniu doplnil: „Pokiaľ ide o tranzit plynu od iných spoločností, ak bude pretrvávať záujem zo strany niektorých našich európskych kolegov, budeme ich žiadosti posudzovať spolu s EÚ.“


Odoslali sme Vám e-mail.

Kliknite na odkaz v emaile.

Na Vašu e-mailovú adresu
[email protected] sme Vám poslali správu s výzvou na aktiváciu účtu. Ak nemáte prístup k Vášmu zariadeniu použite overovací kód.

Neprišiel vám e-mail? Poslať ešte raz
alebo Zmeniť emailovú adresu