WSJ: USA nie sú ohúrené Zelenského plánom víťazstva

Biely dom je znepokojený najnovším návrhom ukrajinského prezidenta, podľa zdrojov denníka Wall Street Journal nejde o komplexnú stratégiu a je len opakovanou žiadosťou o zbrane a povolenie ostreľovania Ruska "v novom balení".

Summit o budúcnosti Volodymyr Zelenskyj na pôde OSN. Foto: TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj už niekoľko mesiacov označuje tento plán za rámec na porážku Ruska a vo štvrtok má prezidenta Joea Bidena informovať o jeho konkrétnych podrobnostiach počas stretnutia v Bielom dome. Wall Street Journal (WSJ) konštatuje, že Bidenova administratíva si po prvý raz vypočuje všetky náležitosti tohto plánu.

Vysokopostavení americkí a európski predstavitelia, ktorí sú oboznámení so všeobecnými obrysmi plánu, však tvrdia, že neponúka jasnú cestu k víťazstvu Kyjeva, najmä vzhľadom na to, že ruská armáda dosahuje na bojisku pomalé, ale stabilné úspechy.

„Nie som z toho ohúrený, nie je tam veľa nového,“ povedal anonymne pre WSJ jeden z vysokopostavených predstaviteľov Bieleho domu.

WSJ pripomína, že Zelenského návštevu Spojených štátov považujú viacerí republikáni za zasahovanie do volieb, najmä z dôvodu kritiky kandidátov na prezidenta a viceprezidenta zo strany ukrajinského lídra. Donald Trump podľa neho „nemá žiadny plán“ na ukončenie rusko-ukrajinskej vojny, JD Vance je zase v Zelenského očiach „príliš radikálny“.

Hoci predstavitelia Kyjeva a Washingtonu dúfali, že sa zjednotia v otázke ďalšieho postupu v dva a pol roka trvajúcej vojne, v súčasnosti sú bez spoločnej vízie. Rozpory sa objavili najmä v otázke povolenia použitia západných zbraní dlhého dosahu na ruské územie ukrajinskou armádou.

Ústredný bod „plánu víťazstva“ vyžaduje, aby USA dali Ukrajine zelenú na používanie týchto zbraní podľa toho, ako Kyjev uzná za vhodné, povedal fínsky prezident Alexander Stubb v rozhovore pre WSJ. Bez tejto právomoci by podľa neho návrhy Ukrajiny boli v konečnom dôsledku „menej relevantné“.

(sab)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok