USA: Po schválení ukrajinských úderov na Rusko môžu prísť útoky na Západ

Uvoľnenie pravidiel pre západné sofistikované zbrane v rukách Kyjeva by nemuselo ostať bez rizika, práve naopak. Vyplýva to z medializovaného hodnotenia tajných služieb Spojených štátov.

Russia Holds Air, Land and Sea Missile Drills in Show of Strength Amid Ukraine Tensions Na snímke vidno vypustenie ruskej hypersonickej aerobalistickej rakety Kinžal, ilustračný obrázok. Foto: Ruské ministerstvo obrany/Cover Images/ INSTARimages.com / Profimedia

Ak by západné krajiny umožnili Ukrajincom útočiť na ruské územie svojimi riadenými strelami dlhého doletu, Rusko by mohlo reagovať aj smrtiacimi zásahmi voči štátom NATO. Vyplýva to z hodnotenia amerických tajných služieb, na ktoré sa vo štvrtok odvolal americký denník New York Times (NYT).

V hodnotení sa opisuje celý rad možných ruských reakcií na toto rozhodnutie – od zintenzívnenia sabotážnych akcií zameraných na zariadenia v Európe až po potenciálne smrtiace útoky na americké a európske vojenské základne.

Priebeh vojny by to vraj nezmenilo

Americké spravodajské služby takisto vyjadrili pochybnosti, že aj keby Ukrajinci dostali povolenie použiť rakety dlhého doletu, mali by ich dostatok na to, aby zásadným spôsobom zmenili priebeh konfliktu.

NYT s odvolaním sa na spravodajskú komunitu navyše upozorňuje, že po prvých úderoch by Rusi pravdepodobne premiestnili muničné sklady, veliteľské stanovištia či armádnu techniku mimo dolet týchto rakiet.

Pripomeňme, že Rusi už pred časom začali sťahovať bojové lietadlá hlbšie do svojho územia. Zrejme nacvičujú aj rýchly presun Čiernomorskej flotily a disponujú systémami protivzdušnej obrany, ktoré sú schopné zostreliť aj rakety tohto charakteru.

Varovania ruských lídrov

Hoci vraj ostáva nejasné, či šéf Bieleho domu Joe Biden Ukrajine povolenie dá, zistenia môžu čiastočne pomôcť vysvetliť, prečo je pre neho ťažšie dospieť k verdiktu a prečo svoje rozhodnutie počas nedávnej návštevy britského premiéra Keira Starmera odložil.

Práve rakety Storm Shadows z britských skladov sú v rámci západných riadených striel dlhého doletu najviac skloňovanou zbraňou. Pripomeňme, že strely pre svoje presné navádzanie potrebujú aj údaje z amerických satelitov prevádzkovaných ministerstvom obrany. Systémy tiež musí podľa expertov obsluhovať západný personál.

Tvrdenia tajných služieb o možnej ruskej odvete sčasti korešpondujú s varovaniami, ktoré predtým vyslovili napríklad ruský prezident Vladimir Putin, tamojší minister zahraničných vecí Sergej Lavrov alebo šéf ruskej Dumy Viačeslav Volodin. Tí predtým uviedli, že zásahy západnými raketami by mohli prerásť do vojny medzi Ruskom a NATO.

Čo tvrdil Mearsheimer

Ako už Štandard informoval, americkí predstavitelia dostali podľa profesora medzinárodných vzťahov Johna Mearsheimera varovanie, že sú tieto ruské vyjadrenia myslené vážne.

„Stavil by som sa o poriadny balík peňazí, že niekto z najvyšších predstaviteľov ruskej vlády zavolal niekomu z najvyšších predstaviteľov americkej vlády a jednoznačne im povedal, že by mali veriť každému slovu, ktoré Putin vysloví, a možno dokonca Američanom poskytol nejaké podrobnosti o tom, čo by Rusi mohli urobiť,“ povedal vo štvrtok expert.

„Myslím si, že Biely dom dostal hlasný a jasný odkaz, že sa zahráva s ohňom, a nazdávam sa, že keď to spojíte so skutočnosťou, že nakoniec nebolo možné získať žiadnu reálnu vojenskú výhodu tým, že by sa tieto zbrane použili alebo že by ich použili Ukrajinci, bolo mimoriadne rozumné ustúpiť a Biden to našťastie urobil,“ dodal rešpektovaný odborník, ktorý v minulosti predpovedal vojnu na Ukrajine aj neúspech protiofenzívy.

Mearsheimer sa týmto spôsobom vyjadril minulý týždeň v podcaste Judging Freedom v odpovedi na otázku sudcu Andrewa Napolitana, či je povolenie na použitie týchto rakiet po spomínanej návšteve Starmera v Bielom dome mimo hru alebo iba prišlo k odsunutiu témy na druhú koľaj.


Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok