Novinárka sa zrútila v živom prenose po správe o úmrtí lídra Hizballáhu

Libanonská žurnalistka Marwa Osmanová si správu o zabití vodcu tamojšieho militantného hnutia vypočula v sobotu počas rozhovoru pre ruskú štátnu televíziu Russia Today (RT).

Snímka obrazovky 2024-09-29 094120 Foto: reprofoto X

„Prepáčte, že vás prerušujem, práve sme dostali oficiálne potvrdenie o úmrtí Hasana Nasralláha od hnutia Hizballáh. Aká je, prosím, vaša reakcia?,“ spýtala sa uprostred rozhovoru novinárka RT.

Osmanová sa bezprostredne po obdržaní tejto informácie rozplakala, nebola schopná akokoľvek zareagovať a videohovor do štúdia prerušila.

Osmanová, ktorá sa špecializuje na otázky Blízkeho východu, v lokálnych a medzinárodných médiách a na sociálnych sieťach vystupuje ako zástankyňa tvrdej protizraelskej a protizápadnej línie.

Nie je to prvý prípad

Predtým sa na sociálnych sieťach objavilo podobné video, na ktorom sa pri oznamovaní smrti Nasralláha triasla hlásateľka libanonskej panarabskej stanice al-Majadín, na ktorej často vystupovala aj Osmanová.

Al-Majadín vznikla v roku 2012 s cieľom vyvážiť vplyv prozápadnejších staníc ako al-Džazíra alebo arabskej odnože BBC. Al-Majadín sa vyznačuje postojmi v prospech Hizballáhu, Hamasu či režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Bombardovanie pokračuje už siedmy deň

Nasralláh skonal v piatok po masívnom izraelskom leteckom útoku na libanonskú metropolu Bejrút. Hnutie jeho úmrtie potvrdilo na druhý deň. Nasralláh stál na čele tejto skupiny viac ako tri desaťročia.

Izrael pokračoval v bombardovacej kampani aj cez víkend. Armáda v nedeľu uviedla, že v noci uskutočnila útoky na desiatky cieľov. Vo vyhlásení izraelskej armády sa uvádza, že údery boli zamerané na „budovy, v ktorých boli uskladnené zbrane a vojenské štruktúry“.

Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň. Podľa údajov libanonského ministerstva zdravotníctva zahynulo od začiatku bombardovania bášt Hizballáhu celkovo viac ako 700 ľudí.

(tasr/tod)


Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok