Rakúske voľby a nové delenie Európy

Rakúske voľby majú väčší význam, než sa zdá. V strede Európy sa objavuje zoskupenie štátov, ktoré si je po storočí opäť blízke v tom najdôležitejšom.

AUSTRIA GENERAL ELECTION FIRST RESULTS Herbert Kickl, predseda strany FPÖ oslavuje vo Viedni výsledky volieb. Foto: He Canling / Xinhua News / Profimedia

Slobodní jednoznačne vyhrali voľby v Rakúsku. K vláde sa skôr nedostanú, ale oplatí sa počkať. Ľudovci vraj opatrne uvažujú o Schüsselovom riešení z roku 2000. Vtedy dokázali vytvoriť vládu s Haiderom, hoci ľudovci (ÖVP) skončili až tretí za slobodnými (FPÖ). O dva roky Schüssel triumfálne vyhral voľby. Alebo Sebastian Kurz, ktorý vytvoril vládu s FPÖ v trumpovskom roku 2017.

Prvýkrát ukázal nad Haiderom prevahu Schüssel, druhýkrát nad Kurzom nemecký establišment. Do tej istej rieky sa nedá opakovane vstúpiť. Ale podstatnejšie je niečo iné.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.