Voľby v Rakúsku prvýkrát vyhrala protimigračná FPÖ

Nedeľňajšie parlamentné voľby v Rakúsku prvýkrát od svojho vzniku vyhrala v súčasnosti opozičná Slobodná strana Rakúska (FPÖ) pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Karla Nehammera a sociálnymi demokratmi (SPÖ).

profimedia-0913787994 Herbert Kickl (v strede), líder a hlavný kandidát Slobodnej strany Rakúska sa prihovára svojim priaznivcom na volebnom podujatí strany po oznámení výsledkov exit pollu v reštaurácii Stiegl-Ambulanz vo Viedni 29. septembra 2024 počas parlamentných volieb v Rakúsku. Foto: Alex HALADA / AFP / AFP / Profimedia

Do parlamentu sa dostali aj Zelení, ktorí sú súčasťou vládnucej koalície, ako aj liberálna strana NEOS. TASR o tom informuje podľa prognóz zverejnených verejnoprávnou televíziou ORF po zatvorení volebných miestností o 17.00 h.

FPÖ by podľa prognózy inštitútu Foresight zverejneného verejnoprávnou televíziou ORF získala 29,1 percenta hlasov, čo je o 13 percent viac ako v roku 2019. Ľudovci prišli o vyše 11 percent hlasov a skončili druhí so ziskom 26,2 percenta. SPÖ je tretia so ziskom 20,4 percenta hlasov (−0,8 percenta).

Do jednokomorového parlamentu, Národnej rady, sa dostali ešte Zelení, ktorí podľa prognózy dostali 8,6 percenta hlasov (−5,3) a strana NEOS so ziskom 8,8 percenta (+0,7).

Naopak, pred bránami parlamentu zostalo ďalších sedem strán vrátane Komunistickej strany Rakúska (KPÖ) či Strany piva (Bierpartei).

V prepočte na mandáty by FPÖ mala v novom parlamente 57 kresiel, ÖVP 52, SPÖ 40, NEOS 17 a Zelení takisto 17.

Svoj hlas vo voľbách mohlo odovzdať takmer 6,4 milióna občanov.

Jednou z hlavných tém predvolebnej kampane bola migrácia. Líder FPÖ Herbert Kickl prisľúbil, že v prípade víťazstva a vytvorenia novej vlády v tejto oblasti tvrdo zasiahne a urýchli deportácie migrantov do ich domovských krajín.

Dnes prehovoril volič

Otázka podoby budúcej koaličnej vlády zostáva otvorená. FPÖ napriek víťazstvu nemá prípadnú účasť vo vláde neistú. Z doterajších parlamentných strán spoluprácu so slobodnými výslovne nevylúčili len ľudovci, ich líder Nehammer však trvá na svojom odmietnutí spolupracovať s Kicklom.

Ten vníma svoje volebné víťazstvo ako signál na zmenu smerovania politiky v Rakúsku. „Dnes prehovoril volič,“ uviedol vo svojej prvej reakcii. Voliči podľa neho „jasne ukázali, že takto to v tejto krajine nemôže ďalej pokračovať“.

Vo vysielaní verejnoprávnej televízie ORF Kickl povedal, že je pripravený viesť vládu, no ostatné strany teraz musia odpovedať na otázku, „ako vnímajú demokraciu“, čím narážal na Nehammerovo odmietnutie byť vo vláde, v ktorej by bol kancelárom.

Prezident nepovedal, komu dá poverenie

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen po skončení nedeľňajších parlamentných volieb nepovedal, koho poverí zostavením novej vlády. Politické strany vyzval, aby začali rokovania.

„Teraz sa začína fáza zostavovania vlády a existujú na to presné demokratické pravidlá, zakotvené v našej ústave“ uviedol prezident vo večernom príhovore.

Kto získa väčšinu mandátov v parlamente, môže vládnuť. Keďže žiadna jednotlivá strana nedostala viac ako 50 percent hlasov, je teraz na nich, aby našli riešenie, povedal Van der Bellen.

„Je o vzájomných kontaktoch, rozhovoroch, vyjednávaní s cieľom nájsť dobré a solídne kompromisy. Nájdenie týchto riešení si vyžaduje čas a je to dobre investovaný čas,“ konštatoval Van der Bellen s tým, že aj on bude rokovať s lídrami všetkých strán. Zdôraznil, že ústredným cieľom vlády musí byť „zabezpečiť nám, našim deťom a vnúčatám dobrú budúcnosť“.

(tasr)


Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok