Helsinská komisia odporučila Kongresu označiť Rusko za pretrvávajúcu svetovú hrozbu

Výbor na podporu ľudských práv v postsovietskych štátoch vyzýva Biely dom, aby „zmenil svoje myslenie v prístupe k Rusku“ tak, ako to spravil v posledných rokoch pri Číne. Vyhlásenie pred jeho zverejnením videl denník Hill.

irán_rusko_rakety Foto: X/Megatron

Išlo by o zrušenie status quo, na ktorom sa Moskva a Washington dohodli na konci studenej vojny. Komisia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, známa aj ako Helsinská komisia, vyzýva na „masívnu“ vojenskú a humanitárnu pomoc pre Kyjev vrátane povolenia ostreľovania ruského územia západnými zbraňami dlhého dosahu.

Návrhy komisie tak siahajú ďalej ako ochota administratívy prezidenta Joea Bidena, a sú tiež v rozpore s postojmi exprezidenta Donalda Trumpa a jeho spojencov v Kongrese USA. Tí po vzore republikánskeho prezidentského kandidáta dlhodobo tvrdia, že Washington vynakladá príliš veľa prostriedkov na európsku bezpečnosť.

Sám Trump v kampani presadzuje tézu, že je schopný v období od zvolenia po inauguráciu „vybaviť“ rozhovory s prezidentmi Ukrajiny i Ruska s cieľom začať mierové rokovania.

Predseda Helsinskej komisie, republikánsky kongresman Joe Wilson z Južnej Karolíny, však odmietol možnosť, že by sa Trump dohodol s ruským lídrom Vladimirom Putinom. „Pre mňa nie je pochýb o tom, že Donald Trump uvidí neúprimnosť vojnového zločinca Putina,“ povedal Wilson pre Hill v krátkom rozhovore o správe.

„Putin nie je niekto, s kým by ste mohli dosiahnuť dohodu, ktorá by bola podstatná, ktorá by obstála,“ dodal.

(sab)


Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok