Hizballáh si vyberie vodcu čo najskôr, vyhlásil Nasralláhov zástupca

Naím Kásim, zástupca generálneho tajomníka šíitského militantného hnutia v Libanone, je prvým z lídrov hnutia, ktorý sa prihovoril verejnosti po smrti dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha. Ten zomrel v piatok pri izraelskom nálete.

Snímka obrazovky 2024-09-30 o 13.00.02 Zástupca generálneho tajomníka šíitského militantného hnutia Hizballáh Naím Kásim v iránskej polooficiálnej televízii Revolučných gárd Tasnim TV. Reprofoto: @afifehabedi/X

„Pri najbližšej príležitosti vyberieme nového generálneho tajomníka,“ vyhlásil Kásim v prejave, ktorý odvysielala televízia Hizballáhu al-Manár, s tým, že za každého veliteľa a každého funkcionára „existuje náhrada“.

Zástupca dodal, že Nasralláha zabili spolu s ďalšími štyrmi osobami vrátane iránskeho veliteľa. Izrael však po útoku uviedol, že vodca Hizballáhu zomrel spolu s ďalšími  20 ľuďmi.

Kásim tiež prisľúbil, že aj po smrti Nasralláha, ktorý bol na čele Hizbaláhu takmer 30 rokov, je hnutie pripravené na prípadnú pozemnú operáciu izraelských jednotiek.

„Budeme čeliť akejkoľvek možnosti a sme pripravení, ak sa Izraelčania rozhodnú vstúpiť po zemi a sily odporu sú pripravené na pozemný zásah,“ vyhlásil.

„Napriek stratám svojich veliteľov, útokom na civilistov v celom Libanone a veľkým obetiam neustúpime z našej pozície… Budeme naďalej podporovať Gazu a brániť Libanon,“ dodal, čím sa odvolal na motiváciu cezhraničných útokov na sever Izraela ako gesto podpory militantného hnutia Hamas.

Zástupca šéfa hnutia taktiež deklaroval, že Hizballáh pokračuje vo svojich operáciách a postupuje podľa vopred vypracovaných plánov. Doterajšie útoky, ktoré hnutie podniklo na územie Izraela, označil ako „minimálne“ a dodal, že ich boj bude ešte dlhý. Kásim taktiež kritizoval Spojené štáty za ich „neobmedzenú“ podporu Izraela.

„Zvíťazíme tak, ako sme zvíťazili pri oslobodení v roku 2006 tvárou v tvár izraelskému nepriateľovi,“ uviedol Kásim, pričom odkazoval na posledný konflikt medzi Hizballáhom a Izraelom.

V príhovore pochválil Nasralláhovo vodcovstvo i jeho popularitu medzi obyčajnými ľuďmi. Poznamenal tiež, že šíitski militanti už „dokázali svoje odhodlanie“ ostreľovaním izraelských miest ako Haifa či Ma‘ale Adumím v Predjordánsku. K týmto útokom sa Hizballáh doteraz oficiálne neprihlásil.

Kásim je zástupcom šéfa Hizballáhu od roku 1991. Dlhodobo bol jedným z hlavných hovorcov hnutia a poskytoval množstvo rozhovorov pre zahraničné médiá.

(tasr, sab)


Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok