Stoltenberg: Aliancia by mala podporiť ukrajinskú mierovú iniciatívu

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa domnieva, že členské štáty NATO by mali podporiť ukrajinský mierový plán, a nie alternatívne návrhy iných krajín.

V Prahe pokraèuje neformálne stretnutie šéfov diplomacií krajín NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Alternatívou mierovému plánu, ktorý v New Yorku prezentoval ukrajinský prezident Zelenskyj, je čínsko-brazílska iniciatíva „Priatelia mieru“. V súvislosti s ňou sa Stoltenberg v rozhovore pre portál Politico vyjadril, že Aliancia „by mala podporiť ukrajinskú iniciatívu“.

„Ukrajinská mierová iniciatíva je iniciatívou, ktorá zabezpečuje, aby sme mali proces, ktorý môže viesť k trvalému mieru. A, samozrejme, musia to byť Ukrajinci, ktorí nakoniec rozhodnú, aké podmienky sú prijateľné. Oni sú obeťou invázie v plnom rozsahu,“ povedal Stoltenberg.

Čínsky návrh, ktorému už stihlo vyjadriť podporu Maďarsko aj Švajčiarsko, je zložený zo šiestich hlavných bodov a vyzýva na „nerozširovanie bojiska, nestupňovanie bojov a nevyprovokovanie žiadnou stranou“. Jeho realizácia by však Rusku umožnila naďalej okupovať obsadené ukrajinské územia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. Počas stredajšieho prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN sa spýtal, prečo Čína a Brazília navrhujú alternatívu k jeho vlastnému mierovému plánu.

„Keď niektorí navrhujú alternatívy, polovičaté plány urovnania, takzvané súbory zásad, nielenže ignorujú záujmy a utrpenie Ukrajincov… ale tiež dávajú Putinovi politický priestor na to, aby pokračoval vo vojne,“ dodal Zelenskyj.

(dak)