Izraelská armáda podniká malé cielené cezhraničné výpady do Libanonu, tvrdí AP

Stále nie je jasné, či Izrael prijal konečné rozhodnutie o väčšej operácii. Izraelská armáda začala s malými, cielenými výpadmi cez hranicu s Libanonom, informovala v pondelok večer agentúra AP.

profimedia-0813223880 Izraelská armáda. Foto: Profimedia.sk

Dva nemenované zdroje agentúry AP potvrdili, že sa plánuje väčšia pozemná operácia. Izraelská armáda tieto správy zatiaľ nekomentovala.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj tiež uviedla, že Spojené štáty americké zaznamenali rozmiestnenie izraelských jednotiek, ktoré naznačuje, že ich pozemný vpád do Libanonu by mohol byť okamžitý. Zdroj, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti o postavení izraelských síl, doplnil Reuters.

Medzičasom izraelský minister obrany Joav Galant v príhovore k starostom izraelských obcí na severnej hranici avizoval, že sa čoskoro začne ďalšia fáza vojny proti libanonskej šiitskej organizácii Hizballáh.

Podľa spravodajského webu The Times of Israel (TOI) Galant dodal, že to „výrazne prispeje k zmene bezpečnostnej situácie“ na hranici Izraela s Libanonom a Izraelu umožní splniť sľub v podobe návratu obyvateľov zo severu Izraela do svojich domovov.

USA informovali o niekoľkých operáciách

Izrael informoval Spojené štáty, že v Libanone podniká „obmedzené“ pozemné operácie, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera.

„Informovali nás o niekoľkých operáciách. Zatiaľ nám povedali, že ide o obmedzené operácie zamerané na infraštruktúru Hizballáhu v blízkosti hraníc. Naďalej o tejto téme diskutujeme,“ dodal Miller podľa AFP.

Izraelská armáda okrem toho na platforme Telegram oznámila, že časti územia pri hraniciach s Libanonom vyhlásila za uzavretú vojenskú zónu. Ide o mesto Metula a kibuce Misgav Am a Kfar Giladi v Severnom dištrikte Izraela. Vstup do týchto lokalít a odchod z nich majú povolené len jednotky izraelskej armády.

Viaceré americké médiá, napríklad Washington Post a New York Times, v pondelok napísali, že v Libanone hrozí územne obmedzená pozemná operácia. Hovorca izraelskej armády Olivier Rafowicz to pre spravodajskú televíziu BFM označil za fámy.

Rezorty diplomacie EÚ rokovali o situácii v Libanone

V súvislosti s eskaláciou napätia na Blízkom východe inicioval v pondelok vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell neformálnu videokonferenciu zástupcov rezortov diplomacií členských štátov Únie. Na online rokovaní sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok.

Eštok informoval o pripravenosti na evakuáciu občanov SR z Libanonu a zároveň o ďalšej humanitárnej pomoci Slovenska pre obyvateľov Libanonu na zmiernenie dôsledkov prebiehajúcej eskalácie. „Situácia na Blízkom východe je veľmi vážna. Je potrebné zintenzívniť tlak na okamžité dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a (libanonským militantným hnutím) Hizballáhom a pracovať na deeskalácii napätia v regióne,“ uviedol štátny tajomník rezortu zahraničných vecí.

Predstavitelia rezortov diplomacií na mimoriadnom zasadnutí opätovne vyzvali na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom a vyjadrili znepokojenie nad rastúcim počtom civilných obetí. Nabádali na zvýšenie humanitárnej pomoci obyvateľom Libanonu.

Zástupcovia ministerstiev zahraničných vecí súčasne podporili úlohu mierovej misie Organizácie Spojených národov v Libanone (UNIFIL). Vyjadrili pripravenosť ďalej podporovať Libanon pri konsolidácii jeho štátnych inštitúcií a obnove krajiny, ako aj pri posilnení libanonskej armády, ktorá je kľúčovým prvkom pri udržaní dlhodobej stability v regióne.

Diskusia sa zamerala tiež na koordináciu členských štátov EÚ pri prípadnej evakuácii občanov z Libanonu, dodáva rezort.

(tasr, ap, afp, reuters)


Od Spartaka Trnava po Artmediu Petržalka, slovenské kluby v európe prežili výnimočné zápasy a historické úspechy.
Prejsť na článok
Umelá inteligencia a stimuly čínskej centrálnej banky ovplyvnili akciové trhy, pričom pozitívne správy podporili luxusný sektor a technologické firmy.
Prejsť na článok
Rozhovor s Róbertom Letzom odhaľuje zložitosti Hlinkovej osobnosti, jeho vzťah k Masarykovi a Benešovi a dôvody nedostatočného odmytologizovania jeho odkazu.
Prejsť na článok
Vyše 13 tisíc migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu USA, bolo odsúdených za závažné zločiny, pričom celkový počet nezadržaných imigrantov presahuje 425 tisíc.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok