Izrael začal obmedzenú pozemnú operáciu proti Hizballáhu v Libanone

Izraelské ozbrojené sily v utorok na sociálnej sieti X potvrdili, že začali s "cielenými pozemnými útokmi" v dedinách v južnom Libanone.

Bejrút po izraelskom ostreľovaní. Foto: Fadel ITANI/AFP/AFP/Profimedia Bejrút po izraelskom ostreľovaní. Foto: Fadel ITANI/AFP/AFP/Profimedia

Vpád na územie Libanonu, podporovaný vzdušnými útokmi a delostrelectvom, sa začal „pred niekoľkými hodinami“ a zameraný je na ciele militantnej skupiny Hizballáh“ v dedinách v blízkosti hranice“ s Izraelom, uvádza sa vo vyhlásení armády.

Web The Times od Israel (TOI) píše, že operácia u severného suseda sa začala niekoľko hodín po tom, ako bezpečnostný kabinet údajne schválil plány na najnovšiu fázu vojny proti Hizballáhu.

Dvaja izraelskí predstavitelia pre spravodajský portál Axios uviedli, že operácia bude časovo aj rozsahom obmedzená a jej cieľom nie je obsadiť južný Libanon, čím sa zjavne snažili zmierniť obavy USA z invázie.

Zdá sa, že útoky majú podporu USA, hoci tie zdôrazňujú diplomatické riešenie a návrat civilistov do ich domovov na oboch stranách hranice. Americký minister obrany Lloyd Austin po telefonáte s izraelským náprotivkom Yoavom Gallantom uviedol: „Zhodli sme sa na nevyhnutnosti demontáže útočnej infraštruktúry pozdĺž hranice, aby sme zabezpečili, že libanonský Hizballáh nebude môcť uskutočniť útoky v štýle 7. októbra na severné obce Izraela.“

Americký prezident Joe Biden uviedol, že vie o plánoch Izraela začať operáciu v Libanone. „Som si toho vedomý viac, ako si možno myslíte, a som za to, aby sa zastavili,“ povedal novinárom v Bielom dome. „Mali by sme teraz uzavrieť prímerie,“ dodal.

Samotný Hizballáh v noci na utorok uviedol, že „zameral“ izraelských vojakov, ktorí sa pohybovali „priamo na hranici“ s Libanonom, píše Reuters s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj blízko militantnému hnutiu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí predtým potvrdilo, že Izrael podniká ohraničené operácie proti cieľom Hizballáhu vo vnútri Libanonu.  

Libanonská armáda uviedla, že „presúva a preskupuje sily“, pričom sa objavili správy, že sa stiahla necelých päť kilometrov od južnej hranice.

Mierové jednotky OSN v Libanone podľa hovorcu už nemôžu hliadkovať v južných pohraničných oblastiach pre silnú delostreleckú paľbu izraelských síl a Hizballáhu. Mierové sily s viac ako 10 000 príslušníkmi však podľa jeho slov „zostávajú na svojich pozíciách“.

Izrael v pondelok neskoro večer po predchádzajúcej výzve na evakuáciu tamojších obyvateľov podnikol najmenej šesť náletov aj na ciele Hizballáhu na južných predmestiach libanonskej metropoly Bejrút.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských útokoch zahynulo v priebehu pondelka po celej krajine 95 ľudí a ďalších 172 utrpelo zranenia.

(tasr, reuters, dpa, afp)


Zelenskyj sa chce s Trumpom porozprávať o ukončení vojny, Trump zdôraznil svoje dobré vzťahy s oboma lídrami a rýchle riešenie konfliktu.
Prejsť na článok
Izrael sa pripravuje na možnú pozemnú ofenzívu proti Hizballáhu v Libanone, pričom už nasadil elitné jednotky do tunelov militantov.
Prejsť na článok
Stochastický terorizmus v USA narastá, vyvolaný ideologickou vojnou a toxickou rétorikou, ktorá dehumanizuje oponentov a zvyšuje napätie v spoločnosti.
Prejsť na článok
Ukrajinská stopka pre tranzit ruského plynu budúcoročné účty slovenských domácností neovplyvní.
Prejsť na článok
Podľa amerických tajných služieb by údery Ukrajiny na Rusko mohli vyvolať smrteľné odvetné akcie voči NATO, čo znepokojuje Západ.
Prejsť na článok
Piráti sa rozhodli odstúpiť od koaličnej zmluvy po hlasovaní, kde 79,3 % členov podporilo demisiu svojich ministrov.
Prejsť na článok
Návrh na zvýšenie odvodov z hazardu by mohol priniesť štátu 70 miliónov eur ročne, avšak zníženie základne odvodu znamená nižšie príjmy.
Prejsť na článok
Od Spartaka Trnava po Artmediu Petržalka, slovenské kluby v európe prežili výnimočné zápasy a historické úspechy.
Prejsť na článok
Umelá inteligencia a stimuly čínskej centrálnej banky ovplyvnili akciové trhy, pričom pozitívne správy podporili luxusný sektor a technologické firmy.
Prejsť na článok
Rozhovor s Róbertom Letzom odhaľuje zložitosti Hlinkovej osobnosti, jeho vzťah k Masarykovi a Benešovi a dôvody nedostatočného odmytologizovania jeho odkazu.
Prejsť na článok
Vyše 13 tisíc migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu USA, bolo odsúdených za závažné zločiny, pričom celkový počet nezadržaných imigrantov presahuje 425 tisíc.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok