Ukrajina naznačila pripravenosť rokovať o územnom kompromise

Podľa viacerých európskych diplomatov vraj ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha počas svojej prvej cesty do USA súkromne rokoval o možných „kompromisných riešeniach" s partnermi zo Západu.

Ukrajinský minister zahranièných vecí Andrij Sybiha na návšteve Slovenska Andrij Sybiha. Foto: Jakub Kotian/TASR

Diplomati tiež podľa denníka The Financial Times uviedli, že Ukrajina teraz otvorenejšie diskutuje o ukončení vojny a o tom, čo by bolo potrebné obetovať na dosiahnutie trvalého mieru.

„Je to veľká zmena oproti situácii spred šiestich mesiacov, keď boli takéto rozhovory tabu,“ poznamenal jeden z diplomatov pre denník.

„Počas žiadneho zo stretnutí neboli navrhnuté, prerokované ani len naznačené žiadne územné kompromisy,“ reagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Médium dodáva, že Volodymyr Zelenskyj v snahe ovplyvniť myslenie svojich spojencov navštívil minulý týždeň USA, aby predostrel svoj takzvaný „plán víťazstva“, vzorec na posilnenie pozície Ukrajiny pred prípadnými rozhovormi s Moskvou.

Domov sa však ukrajinský prezident vrátil bez toho, aby mu USA povolili používať západné zbrane hlboko v území Ruska a bez pokroku v otázke členstva Ukrajiny v NATO.

Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu sa tiež mení verejná mienka na Ukrajine. Prieskum ukázal, že 57 percent opýtaných podporuje mierové rokovania s Moskvou, pričom minulý rok to bolo len 33 percent.

(mm)