Rusko musí zbúrať Krymský most, vyzvala Ukrajina arbitrážny súd

Ukrajina vo štvrtok vyzvala Stály arbitrážny dvor, aby nariadil Rusku zbúrať most, ktorý spája okupovaný Krym s ruskou pevninou. Právnici oboch strán dva týždne bojujú na dvore o prístup k pobrežným vodám okolo polostrova.

Na Krymskom moste zastavili dopravu, v aute prišli o život dvaja ¾udia Na archívnej snímke z 8. októbra 2022 vrtuľník zhadzuje vodu počas hasenia požiaru na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov cez Kerčský prieliv. Foto: TASR/AP

„Tribunál musí nariadiť Rusku, aby rozobral a odstránil takzvaný Kerčský most,“ zhrnula postoj Kyjeva Oxana Zolotariovová, riaditeľka odboru medzinárodného práva na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí.

„Zbúranie mosta je jediným spôsobom, ako obnoviť prístup pre lode všetkých krajín, ktoré využívali (Kerčský) prieliv v minulosti, a lode, ktoré by podľa očakávania mali prieliv využívať v budúcnosti,“ dodala.

„Žiadame tribunál, aby povedal Rusku, že už stačilo. Žiadame, aby ste dali zmysel Dohovoru o morskom práve. Žiadame, aby ste dodržiavali právne pravidlá medzinárodných vôd, ktoré boli vypracované na ochranu spoločných záujmov celého ľudstva,“ citovala Zolotariovovú Ukrajinská pravda.

Ukrajina v rámci arbitráže argumentuje aj tým, že Rusko postavilo most nízko nad hladinou mora, čo komplikuje medzinárodnú lodnú prepravu cez strategický prieliv a obmedzuje obchod. „Rusko nezákonne postavilo tento most a teraz ho musí zbúrať, aby v súlade s medzinárodným právom umožnilo plavbu cez Kerčský prieliv,“ vyhlásila Zolotariovová.

Doplnila, že Rusku treba nariadiť, aby poskytlo záruky, aby sa podobné porušenia v budúcnosti z jeho strany už neopakovali.

Kyjev sa na PCA obrátil v septembri 2016 aby „obhájil svoje práva pobrežného štátu“. PCA je najstarší arbitrážny tribunál, zriadili ho v roku 1899 a okrem iného rieši aj spory medzi štátmi v súvislosti s Dohovorom OSN o morskom práve.

Ruský zástupca Gennadij Kuzmin v otváracej reči pred PCA 23. septembra označil prípad za „úplne neodôvodnený a (pre Kyjev) beznádejný“, pretože prípad nespadá pod jurisdikciu PCA. Rusko svoju záverečnú reč prednesie v sobotu.

Krymský most (nazývaný aj Kerčský) spája mesto Kerč na Kryme a Krasnodarský kraj na juhu Ruska. Meria vyš 18 kilometrov a je mimoriadne dôležitý pre zásobovanie polostrova a ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine. Kyjev naň za posledné roky niekoľkokrát zaútočil a na jeseň 2022 a v lete 2023 sa mu ho podarilo aj poškodiť.

Rusko medzitým začalo s výstavbou novej štruktúry pozdĺž mosta, ktorej účel zatiaľ nie je známy, ale svojím tvarom pripomína ďalší most.

„Konštrukcia tohto objektu je v skutočnosti trochu prekvapujúca. Možno sa chystajú čiastočne duplikovať Krymský most – zatiaľ je to len predpoklad,“ domnieva sa hovorca námorných síl Dmytro Pletenčuk. „V skutočnosti máme viac otázok ako odpovedí o účele tohto ďalšieho nezákonného rozšírenia,“ dodal.

V máji nainštalovali Rusi okolo Kerčského mosta pevné bariéry, ktoré slúžili na ochranu pred samovražednými ukrajinskými námornými dronmi. Ešte predtým v okolí umiestnili plávajúce protisabotážne zábrany, ktoré však boli náchylné na prítomnosť búrok.

(tasr, bra)


Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok