Exminister obrany Jaroslav Naď prehral súd s Ľubošom Blahom

Europoslanec za Smer Ľuboš Blaha sa podľa rozhodnutia Mestského súdu Bratislava IV nemusí Naďovi ospravedlniť za výroky, že predseda Demokratov je vlastizradcom.

Jaroslav Naď Jaroslav Naď. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ako prvý o rozhodnutí súdu informoval portál Správy STVR.

Naď podal na Blahu žalobu na ochranu osobnosti ešte v marci 2022. Okrem verejného ospravedlnenia žiadal aj úhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100-tisíc eur.

„Opakovane ma obviňovali z vlastizrady v období, keď sa v susednej krajine blížila vojna, alebo keď už prebiehala. V momentoch, keď je ohrozená bezpečnosť našej vlasti, je mimoriadne dôležité, aby ľudia dôverovali ministrovi obrany, nech tam sedí ktokoľvek,“ konkretizoval dôvody podania obžaloby predseda Demokratov vo svojej záverečnej reči pred mesiacom.

Terajší europoslanec a podpredseda Smeru pred viac ako dvoma rokmi na Naďa útočil predovšetkým v súvislosti s obrannou dohodou s USA, ktorú Naď ako šéf rezortu obrany presadzoval.

Blaha však argumentáciu svojho oponenta ironicky nazval „perličkou ducha“. „Vraj ministra obrany nemožno kritizovať, lebo vraj verejnosť musí dôverovať ministrovi. To je totalitné vnímanie politiky, to je popretie demokracie,“ bránil sa europoslanec.

Naďov advokát Peter Kubina si vraj uvedomuje, že v čase vyhrážok prokurátorom a policajtom musí byť pre sudcu náročné rozhodnúť v neprospech predstaviteľa vládnej strany. „Veríme, že odoláte politickému tlaku a rozhodnete spravodlivo,“ adresoval na margo sudcu začiakom septembra.

S tým mal zasa problém Blahov advokát. Obrovský tlak na sudcov bol podľa neho práve v čase, keď bol pri moci aj Jaroslav Naď. „Bola to doba temna,“ podotkol.

(max)