Naď a Blaha na súde: Smer v prípade prehry Naďa zažaluje. Ten spomenul spor o mydlení barana

Jedni z najväčších politických rivalov Ľuboš Blaha a Jaroslav Naď sa v stredu po opakovaných peripetiách osobne stretli pred súdom. Dôvodom sú staršie Blahove obvinenia Naďa z vlastizrady. Hoci sa rozsudok očakáva až o niekoľko mesiacov, Blaha už teraz sľubuje, že ho v doterajšej rétorike nezastaví ani prípadne prehratý spor. Naď hovorí o vyjadreniach ďaleko presahujúcich slobodu slova.

photo_2024-06-19_12-34-37 Foto: Telegram

V stredu sa po viacerých neúspešných pokusoch podarilo začať pojednávanie medzi lídrom mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslavom Naďom a podpredsedom Národnej rady SR Ľubošom Blahom (Smer).

Politici sa stretli na bratislavskom súde vo veci žaloby na ochranu osobnosti, ktorú podal Naď na svojho politického oponenta za to, že ho v súvislosti s jeho zahranično-politickými rozhodnutiami opakovane nazýval vlastizradcom. Reč je najmä o darovaní vojenského vybavenia Ukrajine z jeho iniciatívy.

Blaha oznámil, že ho nezastaví ani súdne rozhodnutie

Blaha na súde vyhlásil, že si stojí za tvrdením, že Naď je vlastizradcom. Skonštatoval tiež, že ak aj súdny spor prehrá, bude Naďa týmto spôsobom naďalej označovať. V takom prípade však podľa neho strana Smer zažaluje lídra Demokratov za jeho výroky o vrahoch či mafiánoch.

„Verím v spravodlivý rozsudok súdu. Jaroslav Naď bude čoskoro čeliť vážnym trestným oznámeniam kvôli tomu, ako protiústavne rozdával slovenské zbrane cudziemu štátu,“ napísal koaličný politik na Telegrame.

Naď: OČTK trestné oznámenia zmietli zo stola

Bývalý šéf rezortu obrany sa po pojednávaní posťažoval, že protistrana sa snažila dať čisto právnu rovinu do politickej roviny. Blaha sa totiž bráni predovšetkým tvrdením, že voči Naďovi použil politickú hyperbolu. „Obviniť ministra obrany v čase vojnového konfliktu v susednom štáte z vlastizrady je absolútne neprijateľné z akéhokoľvek hľadiska“. Politik verí, že súd bude brať tento rozmer do úvahy.

Zdôraznil tiež, že trestné oznámenia strany Smer z vlastizrady boli zo strany orgánov činných v trestnom konaní zhodené zo stola ako zjavne neopodstatnené. Pokračovať v rétorike o vlastizradcovi napriek tomuto rozhodnutiu je podľa neho „absolútne za hranicou slobody slova“.

Poukázal tiež na Blahov spor podobného razenia so šéfom hnutia Slovensko Igorom Matovičom. „Za mydlenie barana podal civilnú žalobu, ktorú vyhral. Tak v tom prípade to nebola sloboda slova? V tom prípade pán Matovič nemohol povedať, že mydlil barana? Ale on o mne môže bez problémov povedať, že som vlastizradca?,“ čudoval sa pred kamerami Naď.

Verdikt v merite veci by mal podľa oboch zainteresovaných strán padnúť až po lete, presnejšie v septembri.

Čo Naď žiada od Blahu

Terajší líder mimoparlamentných Demokratov podal na novozvoleného europoslanca Smeru žalobu na ochranu osobnosti ešte v marci roku 2022, pretože po schválení dohody o obrannej spolupráci s USA Blaha opakovane nazýval Naďa vo svojich statusoch vlastizradcom.

Naď od podpredsedu Smeru žiada, aby sa mu verejne ospravedlnil na tlačovke v národnej rade, zmazal svoje súvisiace príspevky na sociálnych sieťach a aby mu zaplatil nemajetkovú ujmu 100-tisíc eur. Ak Naď vyhrá, peniaze chce darovať obetiam vojny na Ukrajine.

Naďa zastupuje známy advokát Peter Kubina zo spoločnosti Dentons, bývalý poradca prezidentky Zuzany Čaputovej. Kubina zastupuje aj policajtov okolo Jána Čurillu.

Blahovým advokátom je bývalý sudca David Lindtner z advokátskej kancelárie Kallan Legal, ktorú spoluvlastní aj vicepremiér Robert Kaliňák.

Pripomeňme, že súdne pojednávanie predtým odročili viackrát, naposledy v máji tohto roka pre akútne zdravotné ťažkosti právneho zástupcu Blahu. Pojednávania sa vtedy nezúčastnil ani Blaha. 


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac