Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad dedinou Želanne Druhe v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Vojenské cvièenie ruskej armády na východe Ukrajiny Ruskí vojaci na vojenskom cvičení na území Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ilustračná foto: TASR/AP

Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že ruské sily „oslobodili dedinu Želannoje Vtoroje“, pričom použilo ruský názov pre túto obec.

Dedina sa nachádza neďaleko dopravného uzla Pokrovsk, ležiaceho na križovatke cesty, ktorá je kľúčová pre zásobovanie ukrajinských jednotiek a miest na celom východnom fronte a ktorá je dlhodobo cieľom ruskej armády.

Ruskom dosadení predstavitelia v ukrajinskom meste Horlivka v sobotu uviedli, že pri ukrajinskom ostreľovaní utrpelo zranenia 11 civilistov.

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zneškodnila desať ukrajinských dronov nad Belgorodskou, Kurskou a Voronežškou oblasťou. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev na sieti Telegram uviedol, že pri útoku sa zranil jeden človek.

Po ruských útokoch v Záporožskej oblasti hlásil tamojší gubernátor Ivan Fedorov dve obete na životoch.

Rusko vo februári 2022 začalo vojenskú inváziu na susednú Ukrajinu a v súčasnosti podľa AFP okupuje 18 percent krajiny. Hoci ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti nové pozície.

(tasr, afp)


Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok