Mexického starostu zabili po pár dňoch vo funkcii, na internete kolujú fotografie odrezanej hlavy

Alejandro Arcos bol starostom hlavného mesta Chilpancingo násilím sužovaného mexického štátu Guerrero. Zabili ho len šesť dní po tom, čo začal vykonávať svoju funkciu, potvrdil úrad miestneho guvernéra.

Snímka obrazovky 2024-10-07 o 8.34.36 Alejandro Arcos bol starostom hlavného mesta Chilpancingo. Foto: Instagram/Alejandro Arcos Calatan

Mesto Chilpancingo má približne 280-tisíc obyvateľov a nachádza sa na juhozápade Mexika. Prípad vyšetruje prokuratúra štátu Guerrero. Potvrdenie od úradov prišlo po tom, čo na sociálnych sieťach a v aplikácii WhatsApp začali kolovať fotografie, na ktorých bolo vidieť odrezanú hlavu umiestnenú na vozidle.

Agentúra Reuters pripomína, že autentickosť týchto záberov nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Vražda sa odohrala iba tri dni po tom, čo v tomto meste zastrelili nového vládneho tajomníka Francisca Tapiu.

„Boli to mladí a čestní predstavitelia, ktorí sa usilovali o pokrok svojej komunity,“ napísal na sociálnej sieti senátor Alejandro Moreno, ktorý zároveň vyzval federálnu generálnu prokuratúru na vyšetrenie oboch prípadov vzhľadom na „bezvládie“ v štáte Guerrero.

Z Arcosových príspevkov na sociálnych médiách vyplýva, že starosta sa v poslednom období venoval dohľadu nad úsilím o pomoc súvisiacu s dôsledkami hurikánu John, ktorý minulý mesiac spôsobil rozsiahle záplavy v rezorte Acapulco i v jeho okolí.

Guerrero sa stalo jedným z najsmrtiacejších mexických štátov čo sa týka zvolených kandidátov na vykonávanie verejných funkcií, ako i novinárov, píše Reuters. V období pred voľbami v Mexiku, ktoré sa konali 2. júna, bolo zabitých najmenej šesť kandidátov na výkon verejných funkcií.

(tasr)