Riaditeľka SND zrušila predstavenie v rámci festivalu Drama Queer

Predstavenie Měsíční kámen pražského Studia hrdinů, ktoré malo byť súčasťou festivalu Drama Queer v Slovenskom národnom divadle (SND), sa napokon neuskutoční.

Zuzana apáková Vypoèutie kandidátov na post generálneho riadite¾a RTVS Zuzana Ťapáková. Foto: Martin Baumann/TASR

Uvedenie inscenácie, ktorá mala byť hosťujúcim podujatím na pôde SND, zatrhla jeho riaditeľka Zuzana Ťapáková.

Podľa Denníka N to odôvodnila tým, že nebude podpisovať žiadne zmluvy pár týždňov pred hosťovaním, keďže takéto akcie sa plánujú aj pol roka dopredu. Tvrdí, že rovnako bude postupovať vo všetkých prípadoch.

Organizátori festivalu Drama Queer reagovali, že ide o medzinárodný škandál, ktorý sa týka troch krajín, keďže inscenácia vznikla podľa textu islandského básnika a spisovateľa Sjóna.

Inscenácia je adaptáciou jeho románu. Opisuje príbeh osamelého chlapca, ktorého osud určuje sexuálna orientácia aj absentujúce rodinné zázemie.

Festival Drama Queer má 12-ročnú tradíciu, venuje sa tématike LGBTI+.

Zuzana Ťapáková je dočasne poverená riadiením SND od 27. augusta 2024. Na poste riaditeľa vystriedala Mateja Drličku, ktorého odvolala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Naposledy pracovala Ťapáková ako riaditeľka Sekcie marketingu a komunikácie STVR. Nový poverený šéf inštitúcie Igor Slanina ju však odvolal začiatkom júla.

Ťapáková je vyštudovaná divadelníčka a filmová vedkyňa z VŠMU, kde pôsobila ako pedagogička. Začínala ako vedúca programu dramatickej tvorby v Slovenskom rozhlase, v roku 1996 sa stala riaditeľkou marketingu televízie Markíza, kde v roku 2010 zasadla do kresla generálnej riaditeľky.

Pôsobila aj na rezorte zahraničia ako externá poradkyňa pre kultúrnu a mediálnu sekciu predsedníctva.

(bra)