Šutaj Eštok: Hlavnou prioritou Šaška je upokojenie situácie v zdravotníctve

Budúci minister zdravotníctva Kamil Šaško berie upokojenie situácie v zdravotníctve ako svoju hlavnú prioritu. Uviedol to predseda Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s tým, že Šaško má jeho plnú dôveru.

Pracovný snem strany Hlas-SD v Košiciach Matúš Šutaj Eštok. Foto: František Iván/TASR

Ďalšie rokovania ku konsolidačnému balíčku so šéfom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským podľa Šutaja Eštok budú prebiehať. Verí, že Šaško s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas), ktorý je zodpovedný za vyjednávanie konsolidácie, urobia maximum pre to, aby vyšli lekárom v ústrety.

„Samozrejme na dohodu treba dvoch. Budeme prichádzať s nejakými návrhmi riešenia, ale rovnako prosíme zdravotníkov, aby si uvedomili, že v situácii, kedy sa snažíme zachrániť Slovensko pred bankrotom, je nevyhnutné, aby celá spoločnosť prijala kompromisy,“ povedal minister vnútra.

Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer) je rád, že téma ministra zdravotníctva sa vyrieši čo najskôr. Poukázal na to, že vo štvrtok predloží hospodárskej a sociálnej rade návrh rozpočtu, v ktorom nebudú zahrnuté dohody so zdravotníkmi, ani dohody o energetickej pomoci.

Do 15. októbra musí vláda schváliť rozpočet a predložiť ho parlamentu. „Následne bude pokračovať v týchto dvoch momentálne zásadných témach. To s čím sme rátali bude zahrnuté v rozpočte a ak nastanú nejaké dohody či zmeny, tak by sa potom tie konečné čísla upravili v návrhu štátneho rozpočtu,“ priblížil Kamenický.

Dodal, že akékoľvek zdroje do zdravotníctva či energetickej pomoci by sa museli nájsť v existujúcom rozpočte. S mnohými návrhmi Visolajského Kamenický súhlasí. Mnohé podľa neho navrhol aj odchádzajúcej ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas).

Zdravotníci naprieč celým sektorom jednohlasne odmietajú súčasné znenie konsolidačných opatrení v zdravotníctve. S vládou sú ochotní rokovať o riešeniach.

Pellegrini po rokovaní so zástupcami zdravotníckeho sektora vyzval vládu na začatie rokovaní so zdravotníkmi k návrhu konsolidačných opatrení. Deklaroval, že od nich bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok