Francúzsko plánuje na budúci rok prijať nový zákon o imigrácii

„Bude potrebný nový zákon,“ povedala hovorkyňa vlády Maud Bregeonová pre stanicu BFMTV. Ide o súčasť snáh novej pravicovej vlády sprísniť imigračnú politiku a hraničné kontroly, píše agentúra AFP.

Michel Barnier Michel Barnier Foto: TASR/AP

Vláda chce predĺžiť dobu zadržiavania migrantov bez dokladov, ktorých možno považovať za nebezpečných, s cieľom efektívnejšie uplatňovať nariadenia na vyhostenie. Jednou z možností je predĺžiť maximálnu dobu zadržania z 90 na 210 dní, čo je v súčasnosti možné iba v prípade teroristických činov.

„Nevylučujeme možnosť, že zvážime ďalšie opatrenia,“ povedala Bregeonová s tým, že „ak ide o ochranu francúzskych občanov“, nemalo by existovať „žiadne tabu“. Vláda podľa nej dúfa, že nový návrh predloží začiatkom roka 2025.

Vo Francúzsku schválili minulý rok v decembri zákon o prisťahovalectve, pričom jeho text bol sprísnený, aby v parlamente získal podporu pravicových poslancov. Ústavná rada však väčšinu nových zmien a doplnení zamietla a prezident Emmanuel Macron zákon podpísal v obmedzenom znení.

Zamietnuté opatrenia „budú slúžiť ako základ pre nový zákon o imigrácii“, povedal pre agentúru AFP vládny zdroj. „Niektoré prejdú úpravou a budú aj doplnenia,“ dodal.

Minister vnútra Bruno Retailleau prisľúbil, že zakročí proti imigrácii. Po nástupe do funkcie vyhlásil, že „právny štát nie je nehmatateľný ani posvätný“. Retailleau sa považuje za strojcu minuloročnej legislatívy týkajúcej sa imigrácie.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok