PS: Stav v našej kultúre je katastrofálny. SNG prepustí nechcených ľudí vrátanej Kusej

Poslanecké prieskumy aj zvolaný parlamentný výbor sú podľa predstaviteľov Progresívneho Slovenska (PS) znamením, že Robertovi Ficovi (Smer) nejde o slovenskú kultúru a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) je "symbolom ničenia kultúry".

Snímka obrazovky 2024-10-16 o 14.15.01 Zástupcovia strany Progresívne Slovensko. Zľava: Dana Kleinert, Michal Šimečka a Zora Jaurová. Reprofoto: FB/PS

Na zvolaný parlamentný výbor pre kultúru a médiá prišli, podľa predsedu PS Michala Šimečku, v utorok diskutovať aj zástupcovia kultúrnej sféry, ktorí sú v štrajkovej pohotovosti. „Závery sú zlé, výbor odignorovali koaliční poslanci, nemohol byť formálne ani otvorený,“ konkretizoval.

Poslanci Národnej rady počas utorka a stredy vykonali dva poslanecké prieskumy v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG).

„Stav v našich erbových inštitúciách je pozmenách ministerky Šimkovičovej zlý, nezlepšuje sa a perspektíva nie je dobrá. Obávam sa, že sme v takej fáze, že ak vôbec má mať naša kultúru nádej na pozitívny obrat, tak to nebude pri tejto vláde,“ dodal Šimečka.

Zora Jaurová spresnila, že za vykonanie poslaneckých prieskumov zahlasovali aj koaliční poslanci, ktorí podľa nej si uvedomujú, že stav nie je dobrý a chceli sa s tým oboznámiť „na vlastné oči“.

„Atmosféra v oboch inštitúciách je mimoriadne pochmúrna. Veľmi nepremyslené výmeny riaditeľov spôsobili väčší alebo menší chaos a vnútorný rozvrat inštitúcií miesto konsolidácie. Narastá nedôvera medzi vedením a zamestnancami, a najmä nie je jasné, kam sa tieto inštitúcie uberajú,“ zhodnotila Jaurová.

Čo sa týka SND, situácia je najvážnejšia v dielňach. Dočasná riaditeľka Zuzana Ťapáková podľa Jaurovej priznala, že kostýmová výrobňa, ktorá funguje v novostavbe, funguje protizákonne. „Celá táto situácia môže ohroziť samotný chod divadla,“ uviedla poslankyňa.

Jaurovej kolegyňa Dana Kleinert doplnila, že šičky šijú v bývalom kaviarenskom salóniku, čo nespĺňa ani bezpečnostné normy. Zamestnanci však túto prácu podľa Kleinert robia s láskou.

V SND je z poslaneckých prieskumov zjavný aj ďalší problém – zásadný rozpor medzi vedením SND a vedením činohry SND.

„Najmä čo sa týka spôsobu angažovania sa hercov. Na priamu otázku generálna riaditeľka potvrdila, že bude podnikať kroky voči tomu, aby napríklad herci nemohli čítať výzvy (protestné, pozn. red) na predstaveniach, lebo to považuje za nesprávne a nechce, aby sa tak dialo,“ upozornila poslankyňa Jaurová.

Ohľadom obdobia bez generálneho riaditeľa či štatutárneho orgánu, teda po odvolaní Mateja Drličku do vymenovania jeho nástupkyne, sa dopytovaných dokladov nedočkali. „Ak ale beriem vážne slová generálnej riaditeľky, dodali ich prokuratúre. Čo sa znamená, ža tá sa zaoberá naším podnetom,“ vysvetlila.

O niečo horšia by sa mohla nazvať situácia v SNG. „Viedli ju ľudia, ktorí absolútne nemajú poňatia, kde sa nachádzajú. Či už ide o pána Bittnera, ktorý bol dva mesiace riaditeľom, alebo súčasného riaditeľa Timka. Diskusia ukázala hlbokú nedôveru medzi riaditeľom a zamestnancami spôsobenú tým, že riaditelia sa tu pokúšajú robiť kroky, ktoré nevychádzajú z poslania tejto inštitúcie, ale ani sa tomu nesnažia porozumieť,“ vyhodnotila krátko po strenutí v SNG Jaurová.

Potvrdila, že riaditeľ SNG Miloš Timko priznal prepúšťanie. „Prepustiť chce aj troch seniórnych kurátorov z piatich, vrátane bývalej riaditeľky Kusej, ako aj riaditeľku programového oddelenia. Dôvodom nie je konsolidácia, ale že ich považuje za ľudí, ktorí škodia dobrému menu galérie a sú to ľudia, ktorých tu nechce,“ dodala členka PS Zora Jaurová.

(max)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok