Šéf parlamentného zhromaždenia NATO odmietol Zelenského plán o náhrade americkej armády v Európe ukrajinskou

Predseda Parlamentného zhromaždenia NATO Gerry Connolly označil návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nahradiť po vojne americké jednotky v Európe jednotkami ukrajinských síl ako nevhodný a škodlivý.

Zelenskyj na summite EÚ: Ukrajina vníma NATO ako bezpeènostný dáždnik Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas summitu EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

„Vyzerá to ako politická prihrávka pre Donalda Trumpa v prípade, že vyhrá voľby. A tí z nás, ktorí bojujeme za Ukrajinu v americkom Kongrese, to nepotrebujeme počuť. USA by mali byť v Európe,“ povedal muž, ktorý je zároveň americkým kongresmanom, napísala Ukrajinska pravda.

Trval na tom, že nie je potrebné povzbudzovať USA, aby opustili Európu, pretože to údajne nie je v záujme Ukrajiny a jej spojencov.

„Ak by to niekto privítal, bol by to Vladimir Putin. Pretože sme protiopatrenie a naša fyzická prítomnosť v Európe upokojuje našich partnerov. To neznamená, že nemôžeme vykonať isté zmeny v našom nasadení. Ale myšlienka, že sa úplne sťahujeme z Európy a Ukrajinci nás veľkoryso nahradia… No, beriem tento návrh ako prejav veľkorysosti, ale samotná myšlienka nie je produktívna. A v tomto čase je aj škodlivá,“ dodal Connolly.

(max)


V Košiciach rastie nespokojnosť predajcov z trhu na Dominikánskom námestí. Mesačný nájom sa im zdá privysoký na to, že správca im neposkytuje služby, ktoré sú pre nich mimoriadne dôležité. V Bratislave majú iný systém.
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok