Minister školstva očakáva, že SNS stiahne návrh o propagácii tém o sexuálnej orientácii

Na utorkovom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport diskutovali aj o zavedení informovaného súhlasu o aktivitách mimo školského vzdelávacieho programu.

Tlaèová konferencia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k výsledkom testovania PISA 2022 Minister školstva Tomáš Drucker. Foto Novák/TASR

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD) po zasadnutí uviedol, že očakáva stiahnutie návrhu na obmedzenie propagácie tém súvisiacich so sexuálnou orientáciou a s rodovou identitou v školskom vzdelávacom systéme z dielne SNS. Poslanec parlamentu Roman Michelko (SNS) reagoval, že stiahnutie je v štádiu diskusie.

„Každé ministerstvo v koalícii má svojho ministra. Ak koaličný partner chce niečo riešiť s ním, tak si to prediskutuje a dohodne sa. Takže, samozrejme, očakávam, že návrh SNS bude stiahnutý,“ zhodnotil Drucker.

Podľa návrhu z dielne ministerstva školstva majú rodičia udeľovať informovaný súhlas na aktivity, ktoré presahujú rámec vzdelávacieho programu. Táto zmena sa pritom podľa ministra nemá týkať iba sexuálnej výchovy, ale akejkoľvek aktivity. Michelko ocenil formát informatívneho súhlasu. V prípade, ak to neprejde cez radu školy, rodičia podľa neho musia podpísať aktívny súhlas. V opačnom prípade má ísť o aktívny nesúhlas.

Návrh rezortu školstva považuje poslankyňa NR SR Viera Kalmárová (PS) za zbytočný. Obáva sa, že môže viesť k administratívnej záťaži a interpretačným problémom medzi rodičmi a školami. „Už dnes sú pritom jasné pravidlá, aby sa deti učili to, čo je v súlade s princípmi výchovy a vzdelávania. A ak sú porušené, čo sa môže stať aj v rámci bežného vyučovania, vieme sa obrátiť na školskú inšpekciu,“ podotkla.

V rámci novely zákona o výchove a vzdelávaní navrhujú, aby škola mohla výchovu a vzdelávanie, ktoré je nad rámec školského vzdelávacieho programu, poskytovať na základe prerokovania v pedagogickej rade školy a rade školy alebo informovaného súhlasu zákonného zástupcu.

(tasr)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok