Možnosť zmeny pohlavia vo vysvedčeniach. Rezort školstva oživuje Gröhlingov návrh

Novela školského zákona z dielne ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas) obsahuje kontroverzný návrh, ktorý v minulom volebnom období neprešiel Branislavovi Gröhlingovi (SaS).

15. schôdza vlády SR Tomáš Drucker. Foto Veselský/TASR

Počas minulého volebného obdobia pri novele školského zákona spôsobil jeden z návrhov ministerstva školstva konflikt medzi SaS a vtedajším OĽaNO. Išlo o tému spätného vydávania dokladov o získanom vzdelaní tým dospelým osobám, ktoré si zmenili pohlavie. Tieto doklady, teda napríklad vysvedčenia, mali podľa Gröhlingovho návrhu obsahovať zmenený údaj o pohlaví bývalého žiaka.

Stredné či základné školy by tak museli na požiadanie vydať vysvedčenie so ženským menom mužovi a vysvedčenie s mužským menom žene. Vysoké školy už majú túto povinnosť od roku 2018, keď ju presadila vláda Petra Pellegriniho.

Návrh týkajúci sa základných a stredných škôl v roku 2021 SaS nakoniec neprešiel a teraz ho oživilo ministerstvo školstva vedené Tomášom Druckerom z Hlasu. V roku 2021 proti tomuto návrhu vznikli aj dve petície, jednu zorganizovala Aliancia za rodinu a druhú Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku. Aliancia tvrdila, že štát by novelou nútil školy a ich predstaviteľov klamať a falšovať doklady o vzdelaní.

„Ide o falšovanie reality a pôvodne riadne vydaného dokladu v zhode s realitou. Na škole, ktorú chce štát donútiť vydať nepravdivý odpis z dokladu o získanom vzdelaní, neštudovala pred zmenou pohlavia napríklad žiadna ‚Violetta Nováková‘ ak tam v skutočnosti študoval ‚Ján Novák‘. Výkony, napríklad v telesnej výchove, dosahoval/a buď ako muž, alebo ako žena,“ napísal vtedy šéf organizácie Anton Chromík.

Koalícia reaguje

Oslovili sme s otázkou na túto tému ministra Druckera, o spomínanom znení návrhu novely školského zákona povedal, že „absolútne odmieta, že by išlo o akékoľvek falšovanie údajov“, vyhlásil pre Štandard. Podľa ministra toto znenie návrhu školského zákona reflektuje požiadavku Generálnej prokuratúry, pretože rezort školstva je údajne poslednou inštitúciou, ktorá neumožňuje spätné zmeny údajov v dokladoch.

Tomáš Drucker sa zároveň odvoláva na dva listy od verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského, ktoré zaslal v rokoch 2023 a 2024 ministerstvu školstva. Dobrovodský v nich tvrdí, že vydávanie dokladov o vzdelaní so zmeneným menom a údajom o pohlaví je v súlade s medzinárodnými ľudskoprávnymi štandardmi. Verejný ochranca práv sa tiež rezortu pýta, kedy zabezpečí zmenu legislatívy.

Ďalším dokumentom, ktorým minister školstva v rámci tejto zmeny zákona argumentuje, je rozsudok okresného súdu z roku 2021. Ten rozhodol, že stredná odborná škola musí žene, ktorá si zmenila úradné pohlavie na mužské, vydať odpis z dokladu o ukončení vzdelania so zmeneným údajom o pohlaví. Škola sa voči tomuto rozhodnutiu neodvolala.

Podľa osloveného právnika, ktorý sa témam venuje, podobný rozsudok nie je pre ministerstvo školstva záväzný.

Pýtali sme sa ďalej, zaujímal nás názor strany Roberta Fica, ktorý sa k takýmto témam vyjadruje kriticky. Stanovisko Smeru je podobné ako to, ktoré Štandardu poskytol rezort školstva: „Ide o zoštandardizovanie praxe pri vydávaní dokumentov, pri ktorom ministerstvo školstva ako jediné nereflektovalo na zmeny osobných údajov na matrike, za čo bolo aj kritizované generálnou prokuratúrou,“ povedal redakcii poradca premiéra Erik Kaliňák. Nejde teda podľa neho o falšovanie pohlavia, pretože všetky údaje musia kopírovať tie z matriky.

Zaujímala nás aj výzva z Generálnej prokuratúry, na ktorú sa Drucker odvoláva. Dozvedeli sme sa, že: „Pravdepodobne by malo ísť o materiál staršieho dáta (až niekoľko rokov), aktuálne zisťujeme, či generálna prokuratúra uvedené eviduje, respektíve predmetné nevydávala.“

So žiadosťou o komentár sme oslovili aj klub SNS, no do uzávierky neodpovedali.

Druckerov návrh kopíruje Gröhlingov

V návrhu novely školského zákona z dielne Tomáša Druckera stojí, že žiadosť fyzickej osoby o náhradný doklad o získanom vzdelaní so zmenenými údajmi škola vydá najneskôr do 30 dní od podania žiadosti formou odpisu z dokladu.

Táto žiadosť pritom obsahuje obvyklé údaje ako meno a priezvisko žiadateľa, no podľa Druckerovho návrhu aj „rodné číslo žiadateľa pred zmenou pohlavia, ak k zmene mena alebo k zmene priezviska došlo v dôsledku takej zmeny,“ a „rodné číslo žiadateľa po zmene pohlavia, ak k zmene mena alebo k zmene priezviska došlo v dôsledku takej zmeny“.

Rovnaké znenie sa nachádzalo aj v návrhu novely školského zákona z roku 2020, ktorý nakoniec SaS neprešiel.

Prečo by vysvedčenia mali obsahovať fakty o pohlaví

Na tému zmeny pohlavia v dokladoch o vzdelaní sa vyjadril právnik Patrik Daniška: „Keď hovoríme o vydávaní stredoškolských diplomov, poznanie skutočného pohlavia človeka je dôležité pri prijímaní a štúdiu na vysokej škole. Kňazské semináre sú vyhradené len pre mužov. Fakulty telesnej výchovy a športu majú odlišné výkonnostné kritériá pre mužov a ženy, pretože biologické schopnosti mužov a žien sú odlišné.“

Zatajenie skutočného pohlavia podľa neho môže znevýhodniť ženy, pretože na ne budú kladené nároky ako na mužov.

„Poznať pohlavie môže byť dôležité aj v pracovných vzťahoch. Zamestnávatelia sú totiž povinní zabezpečiť ochranu zamestnancov, najmä ochranu ich života a zdravia a primerané pracovné podmienky,“ vyjadril sa šéf Inštitútu pre ľudské práva a politiku.

Poznať skutočné pohlavie je podľa Danišku dôležité aj pre ochranu súkromia a bezpečnosti žien. „Ide najmä o priestory a zariadenia, v ktorých sú osoby odlišného pohlavia od seba v záujme zachovania intimity oddelené, ako sú sprchy, ubytovacie zariadenia či internátne izby.“


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok