Ministerstvo vnútra k zmieru s Babišom: Súčinnosť ÚPN nebola na žiadanej úrovni

Ministerstvo považuje tvrdenia Ústavu pamäti národa (ÚPN) o ponuke konzultácií za nekorektné a dodáva, že vo veci sa neobjavili žiadne nové skutočnosti.

Andrej Babiš. Foto: TASR/AP Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

„Ministerstvo vnútra muselo opakovane žiadať ÚPN o súčinnosť. Na prvú žiadosť bola doručená len dokumentácia, ktorá neobsahovala nové relevantné skutočnosti, ktoré by neboli doteraz prezentované v spore s ÚPN,“ skonštatoval rezort vnútra.

Na opakovaný dopyt mal podľa ministerstva reagovať ÚPN po mesiaci tak, že k žalobe zo strany českého expremiéra Andreja Babiša sa vyjadrili len dvoma vetami.

„Keďže súčinnosť ÚPN nebola na požadovanej úrovni a vo veci sa neobjavili žiadne nové skutočnosti, tak ďalšia komunikácia už neprebiehala,“ poznamenalo ministerstvo.

Vo vzťahu k povinnosti ÚPN naďalej evidovať Andreja Babiša v registračných protokoloch ŠtB ako „tajného spolupracovníka v kategórii agent“, Ministerstvo vnútra SR uviedlo, že návrh súdneho zmieru bol navrhnutý Babišovými advokátmi, verifikovaný externými kanceláriami a „v konečnom dôsledku potvrdený príslušným súdom“.

Rezort vnútra tento týždeň informoval, že uzavrel zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Uznal, že bývalý český premiér bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom „Bureš“ a že vedome s ŠtB nespolupracoval.

ÚPN v reakcii na to vyhlásil, že Babiš naďalej zostáva v registračných protokoloch ŠtB uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent. Podľa svojich vyjadrení poskytol ministerstvu na jeho vlastnú žiadosť dokumenty a analýzy, ktoré dokazujú oprávnenosť evidencie Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB.

Ústav tvrdí, že Ministerstvo vnútra SR tak nebolo v dôkaznej núdzi. Rezortu ponúklo aj ďalšie konzultácie, túto ponuku ale podľa nich ministerstvo nevyužilo.

Český expremiér Babiš spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že ho tam zaznamenali neoprávnene. „Neexistuje ani nemôže existovať jediný dôkaz, ktorý by dokazoval niečo iné, a preto som aj štyrikrát vyhral súd,“ uviedol Babiš. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN ešte v roku 2012.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok