Lukašenko sa bude uchádzať o znovuzvolenie

Prezidentské voľby v Bielorusku sa budú konať 26. januára 2025.

Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v rezidencii Bočarov Ručei v čiernomorskom letovisku Soči 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v rezidencii Bočarov Ručei v čiernomorskom letovisku Soči 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v stredu oznámil, že v budúcoročných prezidentských voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie. Pri moci je od roku 1994, kritici ho obviňujú z vládnutia autoritárskou rukou v súvislosti s obmedzovaním ľudských práv a väznením politických oponentov.

Jeho víťazstvo v sporných voľbách v roku 2020 vyvolalo v krajine nevídané masové protesty. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín bolo hlasovanie sfalšované. Úrady proti protestom tvrdo zakročili a uväznili tisíce protestujúcich, pričom niektorých z nich brutálne zbili. Uväznili aj viacerých významných predstaviteľov opozície, ďalším sa podarilo utiecť do zahraničia.

Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská sa v roku 2020 taktiež vyhlásila za víťazku volieb a následne utiekla do Litvy.

(tasr, reuters, tass)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok