Bielorusko zverejnilo termín konania prezidentských volieb

Prezidentské voľby v Bielorusku, kde je už tri desaťročia pri moci autoritársky vodca Alexandr Lukašenko, sa budú konať 26. januára 2025.

Vladimir Putin Alexander Lukašenko Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Oznámila to v stredu štátna volebná komisia, na ktorú sa vo svojej správe odvolala agentúra AFP, píše TASR. Západom neuznaný prezident Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994. Za ten čas zlikvidoval všetky formy opozície a vo februári 2022 umožnil ruským ozbrojeným silám vtrhnúť na Ukrajinu z bieloruského územia.

Očakáva sa, že v januárových voľbách bude Lukašenko znovu kandidovať. Kritici ho obviňujú z vládnutia v čoraz autoritárskejšej krajine v súvislosti s obmedzovaním ľudských práv a väznením politických oponentov.

Bieloruskom v roku 2020 otriasli masové protesty, ktoré vypukli po tom, čo sa Lukašenko vyhlásil za víťaza sporných prezidentských volieb, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie. Tieto voľby odsúdil Západ aj bieloruská opozícia ako podvod.

(tasr, afp)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok