Politico: Najmenej sedem štátov NATO je proti vstupu Ukrajiny do Aliancie

Nemecko a USA nie sú jedinými členmi Severoatlantickej aliancie, ktorí blokujú pozvánku pre Kyjev – Maďarsko, Slovensko, Belgicko, Slovinsko a Španielsko sa tiež bránia, píše bruselský týždenník Politico.

Rutte sa stretol zo Zelenským Volodymar Zelenskyj a Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čelí vážnemu problému. Jeho prvým krokom je totiž pozvánka do Aliancie, čo „niektorí kľúčoví spojenci“ odmietajú, píše magazín. „Nemecko a USA patria medzi najväčšie mocnosti, ktoré na Zelenského výzvu reagujú pomaly,“ zhodnotil Politico po rozhovore s anonymnými diplomatmi krajín NATO.

Ukrajinský prezident tento týždeň zdôraznil, že pre Ukrajinu je „zásadné“, aby „počas vojny dostala pozvanie“ do NATO, avšak kľúčoví členovia majú obavy, aby sa nezaplietli do vojny s Ruskom, dodalo Politico.

„Aliancia k dnešnému dňu nedospela do bodu, keď by bola pripravená ponúknuť Ukrajine členstvo alebo pozvanie,“ povedala odchádzajúca veľvyslankyňa USA pri NATO Julianne Smithová.

Aj Maďarsko a Slovensko sú proti aliančnej pozvánke pre Ukrajinu, hoci z iných dôvodov. „Ich súčasní populistickí lídri zastávajú vo všeobecnosti prokremeľskú líniu,“ napísal Politico o Viktorovi Orbánovi a Robertovi Ficovi.

Portál pripomenul, že maďarský premiér dlhodobo blokoval fondy EÚ na zbrojenie Ukrajiny a vystúpil tiež z programu NATO na zasielanie smrtiacej pomoci. Slovenský predseda vlády zase na rokovaní vlád Slovensko-Ukrajina povedal, že vstup Ukrajiny do NATO „je dobrým základom pre tretiu svetovú vojnu“.

„Krajiny ako Belgicko, Slovinsko alebo Španielsko sa skrývajú za USA a Nemecko. Sú neochotné,“ povedal jeden z predstaviteľov NATO. Druhý predstaviteľ povedal, že krajiny vstup Kyjeva „abstraktne podporujú, ale keď sa to priblíži k realizácii“, začnú sa voči tejto myšlienke verejnejšie ohradzovať.

(sab)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok