Fico: Ak Ukrajina vstúpi do NATO, hrozí tretia svetová vojna

Premiér Robert Fico po samite lídrov v Bruseli zopakoval, že nie je dobrým riešením, aby Ukrajina vstúpila do NATO. V opačnom prípade totiž podľa jeho slov hrozí vypuknutie tretej svetovej vojny.

fsaasfas Predseda vlády SR Robert Fico (Smer). Foto: Ján Krošlák/TASR

Slovenský predseda vlády tiež na tlačovej konferencii ozrejmil, že svoj postoj o nepodporení vstupu Ukrajiny do Aliancie obhajoval aj pred ostatnými lídrami, ktorí boli prítomní na samite. Zároveň potvrdil, že sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským stretol asi na 15 sekúnd, keď si podali ruky.

„Som za členstvo Ukrajiny v Európskej únii, ak by ale bola Ukrajina v NATO, je tam pravdepodobnosť ďalšieho konfliktu. Drahé Slovenky a drahí Slováci, ste pripravení zobrať flinty a ísť bojovať proti Rusku?“ pýtal sa premiér. Za najideálnejšie riešenie považuje to, aby Ukrajina ostala neutrálna a dostala bezpečnostné záruky.

Zelenského plán víťazstva zároveň označil za kontroverzný a preto k nemu nezaujal žiadne stanovisko. Jasný postoj k ukrajinskému plánu víťazstva podľa Ficových slov nezaujala ani Európska rada.

Premiér zopakoval, že Rusko napadnutím Ukrajiny a zabratím jej územia porušilo medzinárodné právo. Nepáčia sa mu však návrhy, ktoré podľa neho vyvolávajú otvorenú diskusiu, ako je vstup Ukrajiny do NATO či dodanie rakiet stredného doletu schopných zasiahnuť ciele na ruskom území.

„Pred všetkými lídrami EÚ, za prítomnosti prezidenta Zelenského, som povedal, že naďalej platí filozofia vlády, ktorú vediem, že sa chceme orientovať na zmysluplnú a racionálnu spoluprácu s Ukrajinou, ktorej výsledkom nemá byť zabíjanie, ale pomoc ľuďom v núdzi,“ vysvetlil Fico.

Pripomenul, že ďalšie, v poradí štvrté spoločné zasadnutie ukrajinskej a slovenskej vlády, by sa malo konať v januári alebo vo februári na Slovensku.

Okrem Ukrajiny boli hlavnými témami samitu aj situácia na Blízkom východe a téma migrácie.

(gko, tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok