Kotlár upozorňuje na možnosť prenosu vakcíny cez transfúziu krvi

Splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Peter Kotlár adresoval Slovenskej akadémii vied (SAV) a Štátnemu ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) otázky o mRNA vakcínach.

9. schôdza parlamentu Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Myslí si, že neočkovaný pacient môže byť príjemcom krvi od očkovaného, a tak byť zaočkovaný proti svojej vôli. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii.

„Rozhodol som sa postupne klásť otázky zo svojej pozície. Ak vychádzam z predpokladu, že očkovanie bolo dobrovoľné, vyvstáva tu hrozba nevyriešených sporov, na ktoré ma upozorňuje opakovane v poslednej dobe práve neočkovaná časť populácie,“ povedal Kotlár.

Obáva sa, že človek, ktorý sa odmietol zaočkovať, môže dostať v rámci transfúzie krvi aj očkovaciu látku, ktorú odmietol. „Kým sa nepreverí bezpečnosť a účinnosť mRNA vakcíny, bol by som aj v tomto ohľade veľmi zdržanlivý pri darcovstve krvi a aj pri príjme transfúzie,“ podotkol.

(tasr)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok