Severná Kórea poslala do Ruska vyše 10-tisíc vojakov, tvrdí Pentagón

Pentagón očakáva, že v priebehu nasledujúcich týždňov vojaci absolvujú výcvik a budú vyslaní do bojov proti ukrajinským jednotkám v ruskej Kurskej oblasti.

North Korea Russia Severokórejskí vojaci. Foto: TASR/AP

Niekoľko severokórejských vojakov sa už podľa hovorkyne amerického ministerstva obrany Sabriny Singhovej presunulo bližšie k Ukrajine.

„Máme čoraz väčšie obavy, že Rusko chce využiť týchto vojakov v boji alebo podporných bojových operáciách proti ukrajinským silám v ruskej Kurskej oblasti,“ povedala hovorkyňa Pentagónu reportérom.

Ako pripomenula, americký minister obrany Lloyd Austin už verejne upozornil, že v prípade, ak by boli severokórejskí vojaci použití na bojisku, budú považovaní za bojujúce subjekty, a teda legitímne ciele útokov. Ich nasadenie bude mať podľa neho závažné dôsledky aj pre bezpečnosť v indicko-tichomorskom regióne.

Austin tento týždeň v Pentagóne prijme svojho juhokórejského rezortného kolegu, rokovať budú zrejme aj o nasadení severokórejských vojakov na Ukrajine, píše AP.

„Severoatlantická aliancia (NATO) v pondelok uviedla, že severokórejskí vojaci už boli nasadení do bojov v ruskej Kurskej oblasti, kde sa Rusko snaží odraziť ukrajinský vpád. Podľa generálneho tajomníka NATO Marka Rutteho to znamená „výraznú eskaláciu“ vojny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov výroky Rutteho odmietol a poznamenal, že Pchjongjang a Moskva v júni podpísali bezpečnostný pakt. Prítomnosť severokórejských vojakov v Rusku však priamo nepotvrdil.

(tasr, afp)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok