Najvyšší súd rozhodol. Samozvaný investičný mág poputuje na slobodu 

KOŠICE – V prípade kauzy okolo finančnej pyramídy Axe Capital nastala prekvapivá zmena. Najvyšší súd SR totiž rozhodol o prepustení Petra Béreša z väzby. Ten bol považovaný za kľúčovú postavu v štruktúre firmy, ktorá obrala svojich klientov o desiatky miliónov eur.

311586147_448188944082622_345924923800576959_n Najvyšší súd prepustil z väzby Petra Béreša (vpravo). Foto: FB Zizzygroup

Béreš úspešne napadol rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o predĺžení jeho preventívnej väzby do augusta 2024. Informuje o tom portál aktuality.sk.

Podľa hovorkyne Najvyššieho súdu Alexandry Važanovej mu dôvody na väzobné stíhanie zanikli, a to po dôkladnom prejednaní sťažnosti proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie z marca tohto roku. Senát nepodporil návrh prokurátora na ďalšie predlžovanie väzby.

Petra Béreša obvinili z toho, že prostredníctvom firmy Axe Capital, využívajúc špecializované obchodné stratégie a automatizované systémy, sľuboval investorom mimoriadne vysoké výnosy, až 300 percent z investovaných súm.

Obchody sa mali realizovať na trhoch s kryptomenami a inými komoditami, čo však bola súčasť širšieho podvodného plánu. V máji minulého roku zasahovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v kanceláriách spoločnosti Axe Capital a súvisiacich firmách vrátane Zizzy SE.

Vyšetrovanie odhalilo, že peniaze od investorov boli často prevedené na osobnú spotrebu alebo na výplatu provízií sprostredkovateľom, čo komplikuje návrat investícií zúčastneným stranám.

(aktuality.sk, kol)