V Trenčíne vznikne škola so špeciálnymi triedami

TRENČÍN – Na vytvorení priestoru sa dohodli poslanci na aprílovej schôdzi mestského zastupiteľstva.

foto-Zriadime-triedy-pre-deti-s-autizmom_ZS-Potocna-2048x1365 V Trenčíne vznikne škola so špeciálnymi triedami. Foto: Mesto Trenčín

V priestoroch dnešnej ZŠ Potočná bude od 1. septembra 2023 fungovať elokované pracovisko Základnej školy Kubranská, ktoré sa bude venovať deťom s poruchou autistického spektra.

„Postupne tu budú zriadené štyri špeciálne triedy pre zdravotne znevýhodnené deti s poruchou autistického spektra bez mentálneho postihnutia. Problematika ich vzdelávania je mimoriadne široká a komplikovaná. Každé dieťa s takouto diagnózou je vo svojich prejavoch špecifické a jedinečné,“ uviedlo mesto na svojom webe.

https://trencin.standard.sk/10846/dojimave-slova-primatora-o-svojom-predchodcovi/

Reaguje tak na nárast počtu detí s touto diagnózou. „Len malé množstvo z nich je schopné absolvovať vzdelávanie v bežných triedach. Vzdelávanie týchto detí v špeciálnych triedach je cestou, ako im zabezpečiť oveľa vyššiu mieru individuálneho prístupu. Počet detí v jednej triede je totiž určený na štyri, maximálne šesť. Venuje sa im špeciálny pedagóg a asistent,“ vysvetlila radnica.

Ako dodala, v širšom regióne nie je dostupné vzdelávanie detí s autizmom pod záštitou iného ako súkromného zriaďovateľa.

https://trencin.standard.sk/10921/video-v-trencine-otvorili-novy-supermarket-dopravna-situacia-prekvapila/

„Po organizačnej zmene, kedy ZŠ na Potočnej ukončí svoju činnosť, je možné takéto triedy zriadiť práve v tejto budove. Pokojné prostredie, súkromie, rekonštruované priestory i poloha školy vytvárajú súbor predpokladov, že tu deti s autizmom nájdu priateľské prostredie pre vzdelávanie i prípadné popoludňajšie aktivity. Zároveň by sa ale vytvorili maximálne možné podmienky na interakciu žiakov s ich rovesníkmi v kmeňovej škole (ZŠ, Kubranská) spoločnou účasťou na školských výletoch, besiedkach, krúžkoch či športových dňoch,“ dodalo mesto.

https://trencin.standard.sk/10937/danska-firma-chce-postavit-v-kraji-novy-zavod-a-zamestnat-desiatky-ludi/

Triedy budú otvárať podľa počtu detí jednotlivých vekových kategórií a tiež podľa zabezpečenia kvalifikovaného personálu.