Toto tu ešte nebolo. Ohnivé mravce útočia

Do Európy zavítal nový, vysoko invazívny druh hmyzu. Ide konkrétne o tzv. ohnivé mravce. Tento druh mravca pochádza pôvodom z Južnej Ameriky, avšak rozšíril sa už do takmer každého kúta sveta.

230911091325-05-invasive-red-fire-ant-europe-italy-ant-macro Ohnivé mravce sa dokážu rozmnožiť prekvapivo rýchlo. Foto: Jesse Rorabaugh/CNN

Ohnivé mravce (lat. Solenopsis invicta) sú známe svojou agresívnou povahou. Okrem iného však vynikajú aj značnou inteligenciou. Známe sú prípady, kedy sa mravce spojili, aby svojimi telami vytvorili čln. Takýmto spôsobom sa vedia pohybovať aj po vodnej hladine.

Odborníci už potvrdili 88 kolónii v meste Syrakúzy na Sicílii. „Tento druh mravca sa dokáže prekvapujúco rýchlo množiť,“ uvádza Mattia Menchetti, ktorý pôsobí v Inštitúte evolučnej biológie v Španielsku. Mravce sa údajne dostali do Európy prostredníctvom lodnej dopravy.

Tieto mravce sa neštítia napadnúť človeka, pričom ich uhryznutie spôsobuje bolestivé dráždenie pokožky a môže vyvolať aj alergickú reakciu. Ohnivé mravce sú však primárnou hrozbou pre miestny ekosystém a úrodu, informuje portál CNN. Dokážu totiž zahubiť niektoré druhy rastlín a zvierat. Podľa správy OSN spôsobia invazívne druhy ročne škodu viac než 394-miliárd eur.

(zdroj: CNN)