V pakistanských kostoloch sprísňujú bezpečnostné opatrenia. Kresťania sa po návrate Talibanu boja útokov

pakistan1 Strážcovia pred Katedrálou Najsvätejšieho srdca Ježišovho v Lahore. Foto: ACN

Kostoly v celom Pakistane zvyšujú bezpečnostné opatrenia. Deje sa tak v dôsledku nárastu hrozby teroristických útokov, odkedy sa vlády v susednom Afganistane znovu chopil Taliban.

Predstavitelia kresťanských cirkví sa dohodli, že sprísnia bezpečnostné opatrenia a posilnia ozbrojenú ochranu najmä na nedeľných bohoslužbách. Obávajú sa, že prevzatie moci Talibanom v Afganistane bude viesť k zosilneniu prejavov extrémizmu namiereným proti náboženským menšinám vrátane kresťanov.

Sajid Christopher, ľudskoprávny aktivista a výkonný riaditeľ Organizácie priateľov ľudí v Pakistane, vyjadril vážne obavy. Skupina Tahrík-e Taliban Pakistan (TTP) spriaznená s Talibanom a ďalšie militantné organizácie podľa neho môžu zneužiť situáciu v Afganistane na teroristické útoky.

V rozhovore s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi uviedol: „Keď bol Taliban v Afganistane pri moci predtým, v Pakistane sa udialo mnoho teroristických útokov. Teroristické organizácie napádali kostoly a budovy kresťanských inštitúcií. Tie sa stali jasnými terčami útokov. Teraz, keď je Taliban späť, zase to len posilní organizácie ako TTP či iné islamistické zoskupenia a opäť bude dochádzať k útokom.“

Bezpečnostný protokol, ktorý už vstúpil do platnosti, zahŕňa dôkladnejšiu kontrolu identity ľudí prichádzajúcich k objektom kostolov autami, kontrolu účastníkov bohoslužieb pomocou detektorov kovov a ozbrojenú stráž pri vstupných bránach.

Bezpečnostná kontrola pred kostolom v Lahore. Foto: ACN

Sajid Christopher upozornil na skutočnosť, že prísne bezpečnostné opatrenia vyvolávajú znepokojenie nielen u kresťanov, ale aj u časti moslimov: „Umiernené moslimské komunity tiež pociťujú strach. To, že Taliban je znovu pri moci, vítajú iba radikálne zmýšľajúci moslimovia.“

Tieto vyjadrenia prichádzajú v čase, keď Afganistan pri evakuácii masovo opustili tisíce ľudí, ktorým hrozilo nebezpečenstvo, zvlášť cudzinci. Kresťania, ktorí v krajine zostali, sa veľmi obávajú o svoju bezpečnosť. Bojovníci z Talibanu postupne navštevujú domy – zisťujú počet kresťanov a príslušníkov iných náboženských menšín. Podľa niektorých informácií bolo viacerým z nich nariadené odovzdať mobilné telefóny pod hrozbou, že inak ich okamžite zabijú. Smrť im rovnako hrozí, ak Taliban v mobilných telefónoch nájde verše zo Svätého písma alebo iné náboženské texty.

Začiatkom septembra 2021 bývalý vládny splnomocnenec USA pre náboženskú slobodu Sam Brownback varoval, že v Afganistane hrozí kresťanom a príslušníkom iných náboženských menšín genocída. Doslova skonštatoval: „Situácia je katastrofálna, smrteľne nebezpečná a ľahko sa môže zvrhnúť na genocídu.“

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha trpiacim všade tam, kde sú prenasledovaní pre vieru alebo sú v existenčnej núdzi. Pôvodne vyšiel na stránke ACN.


Ďalšie články