Šéf Pfizeru: Návrat k normálnemu životu už do roka, ale asi len s pravidelným očkovaním

Albert Bourla závod farmaceutická spoloènos Pfizer Albert Bourla, riaditeľ spoločnosti Pfizer. Foto: TASR/AP

Stále častejšie sa ozývajú názory, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bude každoročné. Tieto volania zaznievajú aj z vedenia farmaceutických spoločností. Najnovšie od šéfa jednej z nich. Svetová zdravotnícka organizácia je v tomto ohľade oveľa zdržanlivejšia.

K normálnemu životu by sme sa mali vrátiť do roka. Aspoň to tvrdí Albert Bourla, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, ktorá spoločne s nemeckým BioNTechom vyvinula a predáva vakcínu Comirnaty. Práve toto štepenie proti respiračnému ochoreniu COVID-19 je celosvetovo najrozšírenejšie.

„Do roka sa vrátime k normálnemu životu, ale nemyslím si, že to znamená, že nové varianty sa prestanú vyskytovať. Nemyslím si, že by sme sa mali vrátiť k našim životom bez toho, aby sme boli očkovaní, ale to sa uvidí,“ povedal Bourla v rozhovore pre americkú stanicu ABC.

Vyjadrenia šéfa Pfizeru sú v súlade s tým, čo nedávno vyhlásil riaditeľ americkej farmaceutickej spoločnosti Moderna Stéphane Bancel. Ten pre švajčiarsky Neue Zürcher Zeitung minulý týždeň povedal, že predpokladá návrat k normálnym životom spred pandémie do jedného roka. Moderna vyrába vakcínu proti covidu pod názvom Spikevax. Rovnako ako v prípade Comirnaty ide o mRNA štepenie, ktoré neobsahuje samotný vírus.

Návrat do normálu?

Aby sme si mohli začať konečne užívať život bez rúšok a ďalších obmedzení, ktoré so sebou priniesli opatrenia proti epidémii, bude podľa Bourlu potrebné každoročné preočkovanie proti covidu.

„Je to pre mňa najpravdepodobnejší scenár, pretože vírus sa rozšíril po celom svete a budeme sa stretávať s novými variantmi. Navyše, budeme mať vakcíny, ktoré vydržia aspoň rok a myslím si, že najpravdepodobnejší scenár bude každoročné očkovanie, ale zatiaľ skutočne nevieme, musíme počkať a pozrieť sa na údaje,“ povedal Bourla.

Tretie dávky vakcín proti covidu sa už začali podávať napríklad v Spojených štátoch amerických, ale aj na Slovensku. Zatiaľ však iba ohrozeným skupinám a zdravotníkom, ale aj to len tým, ktorí sú už aspoň osem mesiacov po kompletnom zaočkovaní prvými dvomi dávkami niektorej z mRNA vakcín. V USA tretie dávky podávajú už po pol roku od ukončenej vakcinácie proti covidu.

WHO je proti

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s postojom farmaceutických spoločností nesúhlasí a je rázne proti tomu, aby tretie dávky proti ochoreniu COVID-19 začali dostávať všetci.

Podľa WHO by mali bohaté štáty darovať prebytočné dávky vakcín proti covidu tým štátom, kde je očkovanie proti covidu na nízkej úrovni. Šéf Pfizeru však tvrdí, že jediným kritériom podania posilňujúcich dávok by malo podľa neho byť to, či budú potrebné.

Aj exriaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) Tom Frieden kritizuje americké farmaceutické giganty. Prekáža mu, že sa nepodelia so svojimi technológiami, aby urýchlili očkovanie na celom svete.

„Zatiaľ čo sa zameriavajú na predaj drahých vakcín bohatým krajinám, Moderna a Pfizer nerobia takmer nič, aby zmenšili rozdiely v globálnom zásobení vakcínami,“ napísal Frieden na Twitteri.

Bývalý šéf CDC pripomenul, že Pfizer a Moderna produkujú dovedna 347 miliónov dávok vakcín proti covidu mesačne. Týmto tempom by výroba mRNA vakcín proti COVID-19 pre celosvetovú populáciu trvala podľa Friedena takmer tri roky.

Milióny životov a miliardy dolárov

Riaditeľ Pfizeru v reakcii na Friedenov tvít uviedol, že nechápe, prečo bývalý šéf CDC používa takéto slová. Bourla argumentuje tým, že patenty na mRNA vakcíny sú intelektuálnym vlastníctvom, a preto nie je možné ich „rozdávať“, aby sa urýchlila produkcia štepenia.

Bourla tvrdí, že vakcíny proti covidu zachránili milióny životov. Treba však dodať, že v prípade ak by sa s tohto druhu očkovania stala sezónna, každoročná záležitosť, tak by to pre Pfizer a Modernu predstavovalo každoročne zaručené miliardové zisky.

Len Pfizer spoločne s nemeckým BioNTechom a Modernou má na tento a budúci rok zabezpečené predaje vakcín proti covidu v hodnote 60 miliárd dolárov.

Ak by došlo k tomu, že budú potrebné posilňovacie tretie dávky štepenia proti covidu, tak by to podľa prognózy znamenalo príjmy vo výške viac ako 6,6 miliardy dolárov pre Pfizer/BioNTech a 7,6 miliardy pre Modernu, a to len v roku 2023.

Väčšinu vyššie spomínaných príjmov by pritom predstavovali práve predaje posilňovacích dávok vakcín. Ak by sa stalo, že sa z očkovania proti covidu stane sezónna záležitosť, tak by tento trh mohol každoročne predstavovať predaje vo výške viac ako 5 miliárd dolárov, o ktoré by konkurencia musela súťažiť s už zavedenými výrobcami, ako sú Pfizer či Moderna.


Ďalšie články