Kultúrne vojny v rodiacej sa českej vládnej koalícii

Vládnu väčšinu v snemovni by Pirátska strana odobratím svojich štyroch hlasov zo 108 neochromila, ohrozila by však svoje tri ministerské posty a šancu aspoň nejako presadzovať svoje predstavy. Reálne už je o účasti Pirátskej strany v kabinete rozhodnuté. Avšak boj o vlastnú identitu, ktorý je prevažne preventívny, sa povedie ďalej. Sem môžeme zaradiť aj nezvyčajnú poznámku pražského primátora Zdeňka Hřiba, ktorú urobil nedávno na adresu Marka Bendu.

EBMpojfXoAE_MV4 Zdeněk Hřib vyvesujúc na pražskej radnici dúhovú vlajku. Foto: Twitter

Benda, jeden z posledných vyhrotených konzervatívcov v ODS, sa v pondelok stal predsedom pražskej organizácie strany. A Hřibovi nenapadlo nič iné, ako dať Pražanom sľub: „Urobíme maximum proti návratu do stredoveku.“ Je to narážka na tri roky staré slová Bendu, ktorý v dueli s jedným LGBT aktivistom na stránkach Reflexu zauvažoval o tom, že uzákonenie rozvodov v roku 1950 bola chyba. Rozvody boli v bývalom Československu v skutočnosti povolené už na začiatku prvej republiky, ale o to v súčasnom spore nejde.

S Bendovým povzdychom, že od 50. rokov sa z rozvodov postupne stala norma a že je to zlé, len ťažko polemizovať. Každé druhé manželstvo sa dnes končí rozvodom, ktorý deťom v rodine často pôsobí veľkú bolesť a utrpenie. Ani Benda však nevolá po zákaze rozvodov, ako by sa z Hřibovho vystúpenia zdalo. Politik ODS by na presadenie takejto veci nemal nulovú, ale zápornú šancu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.