Britská škola vyzvala žiakov, aby podporili rovnosť a prišli na výučbu v sukniach

V Anglicku otvorili školy Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Základná škola v Škótsku vyzvala učiteľov a žiakov vrátane mužov, aby sa na vyučovanie dostavili v ženských sukniach. Oblečenie podľa vedenia školy údajne nepozná pohlavie a gesto má podporiť rovnosť. Podobnú akciu s ideologickým podtónom na Slovensku svojho času podporoval poslanec Ondrej Dostál.

Základná škola v škótskom meste Edinburgh vyzvala učiteľov a žiakov oboch pohlaví, aby podporili rovnosť tým, že sa na vyučovanie dostavia v sukniach. Informuje o tom český portál Novinky.cz s odvolaním sa na britský denník Daily Mail.

Škola Castleview sa uvedeným krokom pridala k iniciatíve škôl zo Španielska, na základe ktorej nosili žiaci a učitelia 4. novembra sukne na podporu študenta, ktorého pre nevhodné nosenie dámskeho oblečenie vykázali z vyučovania.

„S potešením rozosielame posolstvo, že oblečenie nepozná pohlavie. A mali by sme sa tešiť na to, že sa môžeme slobode prejavovať tak, ako si prajeme,“ vysvetlila vzdelávacia ustanovizeň svoju netradičnú výzvu v e-maile.

Nechajte deti byť deťmi

V inštrukciách škola uviedla tiež to, že myslí aj na pohodlie detí, pretože nemusia chodiť v sukni s holými nohami. Vraj pod ňou môžu nosiť nohavice alebo legíny. Ak sukňu doma nemajú, škola ich upokojila s tým, že im ju požičia.

Mnohí žiaci a zamestnanci túto výzvu neignorovali a podľa portálu Evening Standard si vyrábali sukne aj svojpomocne. Nápad vraj prišiel od samotných detí a škola na Twitteri konštatovala, že je na nich za jeho zrealizovanie hrdá. Sukne údajne nosili aj niektorí futbaloví tréneri.

Návrh vyvolal rozporuplné reakcie. „Ak chce chlapec nosiť do školy sukňu, malo by sa mu to umožniť. Prečo ale tlačiť na niekoho, aby nosil sukňu, lebo inak bude považovaný za netolerantného?“ čudovala sa matka jedného zo žiakov na Twitteri.

Ďalšiu matku nahnevalo, že sa na podobné progresívne gestá zneužívajú deti. „Môj syn má päť rokov a toto teraz prišlo zo školy… nechajte deti byť deťmi,“ uviedla.

Príklad zo Slovenska

Hoci sú podobné záležitosti skôr doménou západného sveta, podobnú akciu si pamätá aj slovenská akademická pôda.

V roku 2019 vzbudila veľký rozruch pripravovaná akcia bratislavského Gymnázia Jura Hronca nazvaná ako Gender Swap Day (deň výmeny rodu). Tamojšia študentská rada v rámci nej vyzývala žiakov, aby sa do školy dostavili prezlečení za opačné pohlavie.

Podujatie bolo odozvou na medzinárodnú iniciatívu na podporu LGBT komunity a túto udalosť na sociálnej sieti zdobil aj obrázok rakúskej transsexuálnej speváčky Conchity Wurst známej z Eurovízie.

Odporcovia akcie vtedy skloňovali ďalší prienik progresívnych politických naratívov do škôl. Zástancovia, naopak, argumentovali tým, že prezliekanie sa za opačné pohlavie je nevinná tradícia pestovaná ešte za socializmu.

Udalosť po vlne nesúhlasných protestov organizátori zrušili. Na protest voči tomuto rozhodnutiu sa pred budovu školy dostavil poslanec Ondrej Dostál (SaS) preoblečený za ženu.

„Aby sme dali najavo nesúhlas s besnením konšpiračných médií a extrémistov a povzbudili odvahu demokraticky zmýšľajúcich ľudí a predstaviteľov verejných inštitúcií tomuto pomýlenému tlaku neustupovať,“ vysvetlil Dostál ženský klobúk a šatku.

Foto: Facebook

Ďalšie články