Sagan sa pobil s monackým policajtom. Bál sa, že ho násilím zaočkujú. Za incident sa ospravedlnil

4. etapa pretekov Okolo Slovenska Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan (Bora Hansgrohe) oslavuje na pódiu celkové víťazstvo po 4. etape 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska v Trnave v nedeľu 19. septembra 2021. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Peter Sagan sa na jar v Monaku v stave opitosti pobil s policajtom, ktorému zranil ruku. Muž zákona chcel známeho Slováka zatknúť za to, že porušil vtedajší zákaz vychádzania. Policajtovi sa vzpieral aj z toho dôvodu, lebo sa bál, že ho odvlečú na očkovanie. Sudca mu vymeral niekoľkotisícovú pokutu.

OPRAVA: Štandard v pôvodnom článku nesprávne uviedol, že incident sa odohral v roku 2020 a nie v roku 2021. Za chybu sa ospravedlňujeme.  

Slovenský cyklista a jeden z najúspešnejších športovcov súčasnosti Peter Sagan sa túto jar v Monaku, v ktorom má trvalý pobyt, dostal do vážnych problémov so zákonom.

V apríli podľa serveru Cycling News porušil tamojší zákaz vychádzania a zranil policajta, ktorému pri zatýkaní kládol aktívny odpor počas toho, ako ho brali do väzby.

Podľa správ z monackých a francúzskych médií, na ktoré sa Cycling News odvoláva, bol viacnásobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France v čase incidentu pod vplyvom alkoholu.

Potýčka sa uskutočnila ešte 25. apríla v čase okolo obeda v čase zúriacej covidovej vlny. Sagan v inkriminovanom čase nebol sám, ale na mieste sa nachádzal spolu so svojím bratom Jurajom.

Údajne sa správal ako šialenec

Informáciu ako prvý priniesol francúzsky regionálny denník Nice-Matin, podľa ktorého cyklista „bojoval ako šialenec“. Saganovi právni zástupcovia odôvodnili jeho konanie tým, že sa obával, že bude „nútený dať sa zaočkovať“.

Podľa dostupných informácií si Sagan po niekoľkých hodinách strávených v policajnej väzbe nepamätal, čo sa stalo, a za svoje nemiestne konanie sa ospravedlnil. Policajtovi spôsobil poranenie ruky.

Sudca športovcovi vymeral pokutu vo výške 5-tisíc eur, pričom ďalších sto eur musí zaplatiť za to, že porušil nariadený zákaz vychádzania. Rovnako ho čaká úhrada pridružených poplatkov vo výške 1 500 eur.

Sagan sa ospravedlnil

Slovenský cyklista sa prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti ospravedlnil za aprílový incident s políciou.

„Rád by som využil túto príležitosť a vyjadril sa k správam, ktoré sa dnes objavili v médiách. Chcem sa úprimne ospravedlniť. Bola to škaredá skúsenosť, ktorá ma prinútila dôkladne premýšľať a dala mi cennú lekciu. Naozaj ma mrzí tento incident, ktorý sa už nebude opakovať,“ napísal Sagan na Facebooku.

Sagan sa podľa Cycling News momentálne nachádza v Južnej Amerike po tom, čo sa zúčastnil predstavenia na pretekoch Vuelta a San Juan.

Za kuriozitu ho vyšetrovali aj nedávno

Koncom októbra obletela slovenské médiá správa, že slovenského cyklistického velikána Petra Sagana a jeho športových kolegov vyšetruje polícia. Dôvodom je nepovolený spôsob jazdy vo východoslovenskej obci Valaliky, kde trénovali v rámci pretekov Okolo Slovenska.

Obvinenie po podnete od neznámej osoby sa netýka ničoho iného, ako toho, že cyklisti išli počas tréningovej jazdy v skupine a vo dvojiciach vedľa seba. To je síce bežný jav, no slovenské zákony niečo také nedovoľujú. Po správnosti by mali byť radení za sebou.

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara zostal z celej situácie zaskočený. Funkcionár uviedol, že takto organizovaná skupina je zabezpečená sprievodným vozidlom, ide o pretekárov s licenciou a všetko potrebné je zabezpečené.

Sagan sa objavil na pretekoch Okolo Slovenska vôbec prvýkrát a podarilo sa mu ich vyhrať. Okrem neho na nich štartovali aj viaceré hviezdy na čele s Britom Chrisom Froomom. Viac v článku Štandardu.


Ďalšie články