Šéf Pfizeru: Vakcína proti omikronu príde v marci, no nie je jasné, či vôbec bude potrebná

Albert Bourla závod farmaceutická spoloènos Pfizer

Vakcína od firmy Pfizer proti omikronu by mala byť pripravená v marci. Uviedol to šéf zmienenej spoločnosti Albert Bourla s dodatkom, že zatiaľ nie je jasné, či bude vôbec potrebná. Ako vysvetlil, firma chce plniť požiadavky niektorých štátov. Marec je zároveň mesiacom, v ktorom by mala byť novou mutáciou prirodzene infikovaná väčšina svetovej populácie.

Ešte v novembri minulého roka sme ho nepoznali, no podľa odhadov expertov sa ním môže do polovice marca 2022 infikovať až 60 percent svetovej populácie. Reč je, pochopiteľne, o koronavírusovom variante omikron.

Hoci sa táto mutácia šíri extrémne rýchlo, na druhej strane predstavuje pre jednotlivca zásadne menšie zdravotné riziko. Štandard pred niekoľkými dňami informoval o prvých nádejných štúdiách, ktoré mu prisudzujú dokonca smrtnosť na úrovni sezónnej chrípky.

Na priesečníku týchto dvoch informácií vzniká otázka aj o tom, ako ďalej pristupovať k otázke vakcín, ktoré sú považované za hlavný nástroj protipandemického boja.

Slovenskí odborníci predpokladajú, že napriek explózii prirodzenej imunity tu s nami takzvané covidpasy viazané najmä na absolvovanie očkovania minimálne tento rok ešte ostanú. Niektorí nevylučujú ani to, že sa ich platnosť skráti na šesť mesiacov po vzore susedného Rakúska.

Štvrtá dávka aplikovaná plošne vraj zaváňa rizikom

Škrt cez rozpočet ale tomuto naratívu spravilo minulotýždňové vyjadrenie Európskej liekovej agentúry (EMA). Tá v utorok spochybnila možnosť plošného očkovania obyvateľstva ďalšou dávkou vakcíny a varovala pred hroziacimi problémami s imunitou.

Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) takisto skonštatovali, že opakované očkovanie pôvodnou vakcínou nie je vhodné. Výnimkou sú ľudia s oslabenou imunitou a rizikové skupiny.

Niekdajší prvý muž britského očkovania Clive Dix, ktorý pôsobil na poste predsedu pracovnej skupiny pre vakcíny v Spojenom kráľovstve, rovno vyzval na zastavenie vakcinácie proti covidu po podaní posilňujúcej dávky.

Od výrobcov cítiť skepsu, no chcú plniť záväzky

Ako na tieto správy reagujú výrobcovia vakcín, ktorých produkty sa doteraz v praxi veľmi osvedčili, no najmä s príchodom variantu omikron začínajú ťahať za kratší koniec povrazu? Odpoveďou je, že nejednoznačne.

Britský vedec Andrew Pollard, ktorý stojí za vývojom očkovacej látky od farmafirmy AstraZeneca, už začiatkom roka uviedol, že očkovanie celej planéty dvakrát do roka je „neudržateľné“ a adekvátnosť štvrtej a každej ďalšej dávky je podľa neho ešte otázna.

Generálny riaditeľ Moderny Stephane Bancel v novšom vyjadrení pre americkú televíziu CNBC povedal, že spoločnosť pracuje na boosteri pre túto jeseň. Zameriava sa na omikron a čoskoro vraj vstúpi do klinických skúšok. Dodal, že dopyt zo strany vlád je vysoký, keďže pripravujú pravidelné očkovanie proti vírusu.

Najzaujímavejším pre Slovákov je však vyjadrenie generálneho riaditeľa spoločnosti Pfizer Alberta Bourlu. Jeho firma totiž stojí za vývojom vakcíny, ktorá je suverénne najpoužívanejšou nielen na Slovensku, ale aj v Európe ako takej.

Bourla rovnako pre CNBC skonštatoval, že vakcína zameraná na nový variant bude pripravená v marci a spoločnosť vraj už začala s výrobou dávok. Účinná by podľa neho nemala byť iba proti omikronu, ale aj iným variantom, ktoré kolujú v populácii.

Bourla však pripustil, že stále nie je jasné, či vakcína proti omikronu bude alebo nebude potrebná a ako bude používaná, avšak pre uspokojenie dopytu z niektorých krajín bude pripravená.

Spoločnosti Pfizer a BioNTech, ktoré vyvinuli vakcínu Comirnaty, už predtým oznámili, že v roku 2022 plánujú vyrobiť až štyri miliardy dávok. „Toto množstvo sa nebude meniť ani v prípade potreby výroby adaptovanej vakcíny,“ dodal pre Echo24 hovorca českej pobočky Pfizeru Tomáš Sazima.

Pokles účinnosti podľa Britov

Podľa decembrovej analýzy Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva ľudia, ktorí dostali dve dávky vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a navyše posilňovaciu dávku od spoločnosti Pfizer alebo Moderna, majú iba šesťdesiatpercentnú ochranu proti omikronu počas dvoch až troch týždňov po treťom očkovaní.

Už po dva a pol mesiaci, teda po desiatich týždňoch, však táto ochrana zásadne klesá. Pri boostri od spoločnosti Pfizer na 35 percent a pri posilňovacej dávke od Moderny na o niečo vyššiu hodnotu – 45 percent. Vedci ale vtedy očakávali, že proti ťažkému priebehu vakcína chráni aj naďalej.

Bude už čoskoro pokoj?

Čoraz viac zdravotníckych a iných autorít označuje súčasný rok 2022 za definitívny termín konca pandémie vo svete. Spomenúť možno Svetovú zdravotnícku organizáciu, šéfa spoločnosti Moderna, českého biochemika Jana Konvalinku, analytikov obrej investičnej banky JP Morgan či dokonca aj miliardára Billa Gatesa.


Ďalšie články