Zakladateľka katolíckej zoznamky Martina Brenčičová: Už to dávno nie je len pre zúfalcov

zakladateľka katRande.org - Martina Brenčičová Martina Brenčičová. Foto: archív Martiny Brenčičovej

Počas covidového obdobia mnohí ľudia pociťovali pocity opustenia a samoty. Možno aj to je dôvod, prečo zoznamky prekvitali. Ľudia hľadali duševný kontakt a spolupatričnosť. Výnimkou nie je ani jediná katolícka zoznamka na Slovensku, ktorej zakladateľkou je Martina Brenčičová. Štandardu povedala o ceste kresťanov za hľadaním životného partnera.

Spýtam sa vás ako človeka, ktorý sa zaoberá vzťahmi. Na čom by mal byť podľa vás postavený vzťah dvoch veriacich ľudí?

Každý vzťah je iný, manželia sú ako dvaja kuchári, ktorí spolu varia. Môžu spolu navariť výnimočne chutné jedlo, ale aj niečo, čo sa nedá jesť. Ide o to, ako spolu dokážu fungovať, dopĺňať sa, obetovať, koreniť láskou. Som vydatá 20 rokov a myslím si, že partneri vo vzťahu by sa mali dobre poznať, ctiť a milovať. Mali by sa veľa rozprávať, poznať svoje aj partnerove pocity a potreby a vzájomne si ich napĺňať. Zdieľanie viery robí manželstvo jedinečným.

Prečo kresťania hľadajú človeka, ktorý by mal byť ich životným partnerom práve medzi kresťanmi?

Keď je človek úprimne veriaci, hľadá niekoho, kto mu bude rozumieť a zdieľať spolu s ním najhlbšie pocity, myšlienky a vieru v Boha. Je medzi nimi telesná aj duchovná intimita.

Manželstvo nie ako obyčajný vzťah, je to sviatosť, zmluva s Bohom. Poznám však aj vzťahy, kde jeden z partnerov nebol veriaci, no časom prijal Boha ako svojho Spasiteľa. Viera je však dar a nedá sa niekomu vnútiť.

Existuje podľa vás pre človeka len ten jeden jediný vyvolený partner?

Našťastie nie. Veď kde by sme ho po celom svete hľadali? A ak by sa ten náš vyvolený oženil s nesprávnou, spustilo by to domino nesprávnych vzťahov. Myslím si však, že každý človek hľadá spriaznenú dušu, toho, pri kom sa cíti milovaný, prijatý a komu chce lásku opätovať.

Ako vznikla myšlienka prvej katolíckej zoznamky na Slovensku?

Pred siedmimi rokmi ma oslovila Gudrun Kuglerová, laická teologička a právnička z Rakúska a dnes poslankyňa rakúskeho parlamentu, či by som chcela robiť zoznamku pre katolíkov. Inšpiroval ju salzburský biskup Andreas Laun, ktorý chcel ponúknuť slobodným viac ako len radu, aby sa modlili za svojich životných partnerov. Preto založili zoznamku kathTreff. Vytvárali ju psychológovia, dlhoroční manželia, kňazi a programátori, aby bola bezpečná, používateľsky jednoduchá a aby sa jej členovia vedeli efektívne spoznávať a komunikovať. Postupne sa potom rozširovala do ďalších štátov.

Púť slobodných do Talianska. Foto: archív Martiny Brenčičovej

Je katRande zameraná len na katolíkov? Názov to evokuje.

Áno, katRande je skratka pre katolícke rande (z francúzskeho rendez-vous). Sme jediná katolícka zoznamka na Slovensku. Myslíme si, že v manželstve je jednoduchšie, ak sú obaja partneri rovnakého vierovyznania. Či už z pohľadu spoločného chodenia do chrámu, výchovy detí, zdieľania základných právd morálky a viery.

Prihlasujú sa na zoznamku viac ženy alebo muži?

Na katRande je prihlásených takmer deväťtisíc členov, z toho je päťtisíc žien. Na našich akciách býva celkovo viac žien.

Prečo je to podľa vás tak?

Korešponduje to s reálnym zastúpením pohlaví v Cirkvi. Aj keď sa pozriete do kostolov, nájdete v nich viac žien ako mužov.

Akí ľudia sa prihlasujú na katolícku zoznamku? S takouto formou vytvárania vzťahov majú všeobecne ľudia často negatívne skúsenosti, prihlasujú sa tam kadejakí ľudia, pod rôznymi profilmi, ktoré nezodpovedajú skutočnosti.

Zoznamky už dávno nie sú len pre “zúfalcov”. Medzi deväťtisíc ľuďmi nájdete rôznych ako v každom živom spoločenstve. Výhodou katRande je, že je platená, preto sú na nej hlavne ľudia, ktorí majú seriózny záujem o vzťah. Na Slovensku neexistujú štatistiky, koľko manželstiev sa zoznámilo prostredníctvom zoznamky, ale celosvetovo toto číslo veľmi stúpa. Hlavne v tomto covidovom období, ktoré už posledné dva roky nepraje prirodzenému vzniku vzťahov. Zoznamky sú efektívne, treba sa naučiť, ako fungujú a ako sa na nich komunikuje. Človek na nich spoznáva iných ľudí, ale aj seba, no nemusí každému vyhovovať.

V čom je katolícka zoznamka iná než tie ostatné?

Mne sa na katRande páči, že bola vytvorená s veľmi dobrým úmyslom – spájať ľudí, ktorí vo viere hľadajú životného partnera. Je súčasťou medzinárodnej katolíckej platformy kathTreff International, čo znamená, že ak naši členovia chcú, môžu spoznávať slobodných katolíkov z Rakúska, Nemecka, Švajčiarska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Lotyšska, Litvy a Portugalska a najnovšie aj z USA. Snažíme sa byť miestom stretnutia na internete, ale aj naživo. Popri zoznamke robíme aj speed datingy, v súčasnej pandemickej dobe online speed datingy, organizujeme dovolenky, púte, napríklad do Medžugoria, duchovné obnovy a víkendovky, pravidelné zoom stretnutia pre slobodných s projektom Single katolíci.

Je vekovo ohraničená?

Nie. Zo začiatku sme odporúčali vek nad 25 rokov, keď mladí ľudia končia univerzity a okruh ich prirodzeného hľadania sa zmenšuje. V súčasnosti, keď tu máme covid, vekové hranice neriešime.

Čo je to speed dating? Ako to vyzerá?

Je to v preklade rýchle rande alebo rýchle zoznámenie. Je anonymný, ale zároveň veľmi osobný. V kaviarni s uzavretou spoločnosťou sa stretne desať mužov a desať žien. Na začiatku sa ženy usadia ku stolom a muži si k nim prisadnú. Rozhovor trvá šesť minút, po jeho skončení sa muži posúvajú k ďalšiemu stolu. Takto sa všetci účastníci vystriedajú. „Zhoda“ nastane vtedy, keď obaja v jednotlivých pároch vyjadria túžbu stretnúť sa. Týmto párom po skončení speed datingu pošleme kontakty. Zvyšok je už na nich.

Kaviareň v Košiciach pripavená na speed dating zoznamky katRande. Foto: archív Martiny Brenčičovej

Čo to znamená, že speed dating je anonymný? Predsa sa účastníci stretnú z tváre do tváre, nie?

Áno, ale predstavujú sa len krstnými menami alebo prezývkami. Vymieňanie osobných kontaktov počas večera nie je dovolené. Tým, ktorí majú záujem spoznať sa viac a majú zhodu, vymeníme e-mailové kontakty. Speed dating organizujeme v siedmich mestách po celom Slovensku (Bratislava, Trnava, Nitra, Trenčín, Sliač, Žilina, Košice) a slobodní tak majú možnosť spoznať niekoho zo svojho regiónu.

Momentálne sme sa však v mnohých činnostiach, najmä stretávaní, preniesli do online sveta. Aké možnosti majú ľudia, ktorí sa chcú zoznámiť?

Zoznamky sú v tomto smere ideálne, hoci sa našim členom snažíme odporučiť, aby sa na zoznamke len spoznali a potom čo najskôr rozvíjali vzťah „naživo“. V minulom roku sme začali robiť online speed datingy prostredníctvom aplikácie Zoom. Spolu s projektom Single katolíci organizujeme viackrát do mesiaca otvorené stretnutie pre slobodných cez Zoom. Tešíme sa z veľkého záujmu, stretáva sa tam takmer stovka slobodných. Spolu sa modlíme za odvrátenie covidu, pozývame zaujímavých hostí z duchovnej, vzťahovej či psychologickej oblasti. Potom o týchto témach veľa diskutujeme. Niekedy debaty končia až pred polnocou.

Dokážete nejakým spôsobom merať úspešnosť zoznámení? Máte nejaké príbehy, ktoré skončili povedzme manželstvom?

Štatistiky v našom prípade nie sú spoľahlivé. Dostávame oznámenia o svadbách, príbehy zoznámení zo zoznamky, speed datingov aj dovoleniek. Ako napríklad príbeh Moniky a Števa, ktorí sa na katRande zoznámili v roku 2018. Dnes čakajú svoj prvý prírastok do rodiny. Alebo sú tu Aďka a Michal, ktorí sa zoznámili práve vďaka korone. Michal mal počas pandémie popri homeoffice veľa voľného času, a tak sa zaregistroval na zoznamku, kde našiel Aďku, v ktorej spoznal svoju spriaznenú dušu.


Ďalšie články