Hykisch: Na východe porazený marxizmus sa presťahoval na Západ a derie sa k víťazstvu

Jeden z najtvorivejších slovenských spisovateľov Anton Hykisch zomrel 17. júla 2024. Prinášame s ním rozhovor, ktorý poskytol Štandardu v roku 2022 pri vydaní jeho historického románu o jakobínskej revolúcii v strednej Európe, ktorý dopísal na výročie svojich deväťdesiatych narodenín.

01_Hykisch_MZ_hlana Anton Hykisch. Foto: Matúš Zajac

Historické romány začal písať ešte počas normalizácie, svojím spôsobom šlo o umelecký azyl, ktorým totalitný režim odlákal vtedy populárneho autora od aktuálnej tvorby. No Hykisch práve v umeleckej reflexii histórie objavoval kód pre porozumenie národom strednej Európy. „Západní politici opakujú vízie nového sveta, ale nemajú historickú skúsenosť s bývalými totalitnými režimami. Ak sa súčasné vlády v Amerike a v Európe nespamätajú, nie je vylúčené, že sa stanú násilnými exportérmi idey pozemského raja,“ uviedol v rozhovore s redaktorom Matejom Gašparovičom.

Pán Hykisch, ak správne počítam, zažili ste počas svojho bohatého života 15 prezidentov, ak rátame aj „paralelného“ Jozefa Tisa. Na ktoré obdobie si spomínate ako na to najzaujímavejšie?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami