Žijeme vo svete, kde miznú nárazníkové zóny. Bude viac multipolárny s ostrou líniou dotyku, hovorí Alexandr Vondra

Myslím si, že keď Ukrajina v ozbrojenom zápase za vlastnú slobodu a sebaurčenie uspeje, tak sa k nej nesmieme otočiť chrbtom. Krajina, ktorá má vôľu brániť svoju slobodu, bude pre Európsku úniu prínosom, nie záťažou, tvrdí český europoslanec a tiež český exminister zahraničných vecí i obrany Alexandr Vondra.

Historická budova NR SR slávnostný galaveèer GLOBSEC Èeská a slovenská transatlantická cena odovzdanie držite¾ Alexander Vondra Alexandr Vondra. Foto: TASR/Vlado Benko

Hovoríme spolu v pondelok večer. Aké je po piatich dňoch vojny vaše hodnotenie doterajšieho vývoja?

Je to súboj Dávida s Goliášom. Ale keď Dávid bráni svoju slobodu a robí to naplno a zo srdca, tak môže dokázať veľa. Nebolo by to po prvýkrát. Je evidentné, že sa Putin prepočítal, keď si myslel, že Ukrajinu prehltne ako malinu. Vojenskí stratégovia sa dosť zhodujú v názore, že podcenil odpor a že mu pýcha zatemnila mozog. Prvý deň po invázii sa aj z máp, ktoré sa objavovali, automaticky počítalo s tým, že dobytie či obkľúčenie Kyjeva a Charkova je otázkou pár hodín. Odvtedy do dneška uplynulo päť dní. Samozrejme, to neznamená, že Rusko nemôže nasadiť oveľa silnejšie vojenské prostriedky. Avšak to by znamenalo obrovské obete na civilnom obyvateľstve, vojnu v mestách a z Putinovho pohľadu definitívnu stratu Ukrajiny na stáročia dopredu. Môže získať územie, ale totálne stratí všetko ostatné.

A teraz ešte má na Ukrajine nejakú priazeň, o ktorej môže uvažovať?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.