Táto vojna pootvorila aj jedno okno príležitosti

Vojna na Ukrajine, toto číre nešťastie a hrôza, môže mať aj nejaké dobré vedľajšie efekty. Napríklad je tu možnosť, že by smerodajní politici v západnej Európe začali revidovať politiku boja s globálnym otepľovaním. Už dávno je z nej politické náboženstvo. A revízia náboženstva, najmä nejakého jeho ústredného piliera, väčšinou otvorí cestu k jeho zániku.

Robert Habeck prejav Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Nemecký minister pre hospodárstvo a ochranu klímy Robert Habeck poskytol v stredu rozhovor stanici Deutschlandfunk. Hovorí v ňom, že „nad akoukoľvek politickou pozíciou musí zvíťaziť pragmatizmus, istota dodávok musí byť zabezpečená“. Tými dodávkami sa myslia dodávky energie.

Habeck pripúšťa udržanie uhoľných elektrární „v zálohe, a možno dokonca v chode“. Habeck je spolupredseda strany Zelených a už pred pár dňami odtiaľto odznela potreba ešte raz zhodnotiť (zatiaľ nie prehodnotiť) odchod z jadra. Neznamená to síce, že by mohli opäť zapnúť tie tri jadrové elektrárne, ktoré vypli len koncom minulého roka. „Iba“ sa otvára možnosť, že posledné tri jadrové elektrárne, ktoré majú Nemci vypnúť v roku 2022, tento rok nevypnú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.