Zdržanlivosť, ktorá bola namieste

Z minulotýždňového samitu NATO sa obsiahle reportovalo o vôli Aliancie pokračovať voči Rusku v politike odstrašovania. Znovu sa potvrdilo, že na porušenie svojho územia NATO zareaguje kolektívnou obranou. Nereportovalo sa o tom najdôležitejšom, pretože to sa v záveroch samitu neobjavilo: Severoatlantická aliancia nechce eskalovať vojnu na Ukrajine.

Joe Biden Zuzana Èaputová Boris Johnson Emmanuel Macron Účastníci samitu NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Pritom také náznaky boli. Hlavne naši poľskí spojenci dopredu vyhlasovali, že prezident Andrzej Duda na samite formálne vznesie žiadosť o vyslanie „mierového konvoja NATO“ na Ukrajinu, ktorý by bol pochopiteľne ozbrojený a zrejme by Ukrajincom dopravil ťažkú vojenskú techniku vrátane stíhačiek.

Vychádza najavo, že Poľsko nakoniec svoju požiadavku počas samitu ani nevznieslo. Varšave bolo zo strany nemenovaných, ale západnejšie položených a významnejších spojencov niekedy medzi avizovaním konvoja a konaním samitu jasne oznámené, že s touto požiadavkou by neuspela a nech to neskúša.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.