Hurá, tretia svetová

Rozhodnutie Litvy zablokovať Rusom železničné spojenie s Kaliningradom, s touto enklávou Ruska v starej Európe, prišlo minulú sobotu. Dochádza nám, čo všetko sa takým ťahom zrazu ocitlo v hre?

Vladimir Putin prejav stretnutie s absolventmi najvyššej vojenskej školy Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Litva sa odvoláva na inštrukcie Európskej komisie ohľadom sankcií na ruský import cez územie EÚ, v tomto prípade zásobovanie Kaliningradu uhlím, kovmi či stavebným materiálom. V ruskej enkláve medzi Poľskom a Litvou žije takmer milión ľudí, tamojší gubernátor odhaduje, že zakázané položky predstavujú dohromady okolo 50 percent dovozu z Ruska.

Moskva si v pondelok vyhradila právo na „vážne odvetné opatrenia“, čo v konečnom dôsledku obsahuje aj vojenské operácie. Je to prvýkrát za štyri mesiace, čo sa my, členské krajiny NATO, ocitáme tvárou v tvár možnosti vojny s Ruskom, už nie zástupne, pekne priamo.

Veľa ľudí v Česku hrozba zapojiť NATO do vojny medzi Rusmi a Ukrajincami teší. Varovné hlasy sú považované za prejav appeasementu a jeho nositelia za dediča Chamberlaina. Lenže čo ak priliehavejšia ako dlhodobo zneužívaná paralela s Mníchovom je rok 1914, začiatok prvej svetovej vojny?

Ako sa pohla vojenská mašinéria


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.