Bože chráň, aby pápež cenzuroval Putina, alebo náboženstvo prináša zmenu, nie odsudky

CNA_5578ae446a592_63366 Vladimir Putin po návšteve pápeža Františka v roku 2015. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Pápežova diplomacia voči Ukrajine opäť vyvoláva protichodné reakcie. Miništát zverejní archív o Židoch počas druhej svetovej vojny. Vo vatikánskom megaprocese ohlásili 200 svedkov. Je tu ďalši prehľad vatikánskeho týždňa.

Médiá opäť priniesli nespokojné i uznanlivé názory o vatikánskej politike voči vojne na Ukrajine. Svätá stolica dôsledne využívala svoju „mäkkú silu“ vo svete zahraničných vecí, no tento stáročný konštruktívny príspevok do globálnych problémov vraj prestal po ruskej invázii do susednej krajiny. Zaznelo, že pápež premeškal príležitosti vniesť morálnu jasnosť do tohto problému.

„Bože chráň, aby pápež cenzuroval Putina,“ napísal komentátor britského periodika Times Dominic Lawson. Kremeľ ma zaradil na zoznam sankcionovaných ľudí, lebo „som povedal nesprávne veci o ruských aktivitách na Ukrajine“, priznal sa publicista, ktorý konflikt v slovanskej krajine vidí proukrajinsky. Ako dodal, ruský prezident Vladimir Putin a pápež František majú podobnú citlivosť voči kritike.

František sa nedávno bránil, že nie je za Putina, ale skrátka nechce redukovať zložitosť situácie na Ukrajine. Rímsky biskup sa tiež sťažoval na štekot NATO pred bránami Ruska a odsúdil názor, že viac zbraní vyrieši konflikt. Ale ak pápež odsudzuje primárne „obchod so zbraňami, uniká mu morálna pointa“ konfliktu, myslí si britský komentátor.

https://standard.sk/216931/frantisek-nie-som-za-putina-ale-nesmieme-redukovat-zlozity-problem-a-spravanie-nato/

Je to „hlúpy a neinformovaný“ názor, komentovali britskí bergogliovci, teda stúpenci politiky argentínskeho pontifika Jorgeho Bergoglia. Lawsonova kritika podľa nich ukazuje „predpoklad konzervatívneho agnostika, podľa ktorého je zmysel náboženstva dávať morálne odsudky skôr, než prinášať zmenu“. Katolícky líder inváziu otvorene odsudzuje a odsúdil aj Putina, hoci ho otvorene nemenoval, dodali.

Koncert v Ríme po prezentácii medaily na pomoc Ukrajine. Foto: Bohumil Petrík

Vatikánska mincovňa v týchto dňoch oficiálne predstavila medailu na pomoc Ukrajine. Je to po prvý raz, čo predáva medialu s benefičným zámerom. Chce tým pomôcť ukrajinskému „mučeníckemu“ ľudu, ktorý zakúša vojnu.

Vatikánskej Ostpolitik sa zastala dcéra slávneho komunistu

Vatikánsku Ostpolitik (východnú politiku) uvítala Barbara Spinelliová, dcéra talianskeho komunistu Altiera, po ktorom je pomenovaná časť Európskeho parlamentu v Bruseli. Bývalá europoslankyňa, ktorá pôsobila v delegácii pri parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ s Ruskom, dala Bergogliovi za pravdu v tom, že zažívame tretiu svetovú vojnu po kúskoch. Lamentuje, že v médiách sa zmenšuje priestor venovaný vojne na Ukrajine a následne – aj podľa pontifika – miznú z povedomia vojny v Sýrii, Jemene či Líbyi.

Barbara Spinelliová kvituje, že katolícky líder nie je za posielanie zbraní na Ukrajinu, ktoré práve schválil taliansky parlament. To predlžuje vojnu, zvyšuje počet obetí a prehlbuje priepasť medzi Bruselom a Moskvou, dodala publicistka.

https://standard.sk/219688/otrasy-v-talianskej-vlade-pre-spory-o-ukrajinu-sef-diplomacie-sa-zastal-kyjeva-a-zalozil-si-vlastne-hnutie/

Vo vatikánskom megaprocese je 200 svedkov

Vo vatikánskom maxiprocese o pochybnej kúpe nehnuteľnosti v Londýne ohlásili 200 svedkov. Stalo sa tak na záver ďalšieho pojednávania súdneho procesu, v ktorom je obžalovaných viacero osôb vrátane kardinála Giovanniho Becciua. Niektoré médiá písali o „procese storočia“, no po ohlásení počtu svedkov však môže vskutku trvať storočie, žartovali niekoľkí vatikanisti.

Ľudia v procese sú obžalovaní z korupcie, zo sprenevery, zneužitia úradu a z ďalsích zločinov.

Na pojednávaní sa bránil prvý na zozname obvinených, bankár Enrico Crasso:

„Bol som hrádzou na obranu likvidity [schopnosti platiť záväzky, pozn. red.] Štátneho sekretariátu Svätej stolice, a nie prostriedkom, ako niekoho podviesť.“

https://standard.sk/133464/kardinal-pell-predstavil-vazensky-dennik-chce-zit-v-pokoji-no-ozivil-polemiku-o-financiach-vatikanu/

Vatikán zverejní archív o Židoch počas vojny

Katolícky štát „online“ zverejní historický archív Štátneho sekretariátu Svätej stolice v rámci Sekcie pre vzťahy so štátmi. Séria dokumentov z čias pontifikátu pápeža Pia XII. má názov Židia. Má ukázať, ako sa rímsky biskup Eugenio Pacelli snažil pomáhať Židom po vypuknutí nacistického a fašistického prenasledovania v Európe.

Citát týždňa

Ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici Andrij Yuraš opäť nešetril ostrými slovami:

„Teraz už viem, ako vyzerá moderný Antikrist: úroveň nepravdy a klamstiev vo včerajšom prejave patriarchu Kirilla (nás) presviedča, že iba predstaviteľ pekla môže tvrdiť, že ‚ruskí muži sa teraz bránia na bojisku‘. Kde: na ukrajinskej zemi? Ako: zabíjaním tisícov nevinných? Prečo: pre obnovu ruského impéria?“

Namiesto slov ruskí a ukrajinskí použil príslušné národné vlajky. Dodajme, že patriarcha Moskvy a celého Ruska vojnu otvorene neodsúdil, naopak, hovorí o jej metafyzickom význame. Vyzval tiež krajanov, aby sa zomkli okolo vlády.


Ďalšie články