Rusi na Ukrajine postupujú, no črtajú sa pred nimi viaceré problémy

Ukrajinský vojak pri paľbe USA dodaných raketometov HIMARS. Foto: Twitter Ukrajinský vojak pri paľbe USA dodaných raketometov HIMARS. Foto: Twitter

Ruská armáda obsadila Lysyčansk a tlačí Ukrajincov k ďalšej obrannej línii. Sily Kyjeva však ukazujú taktickú schopnosť vyhnúť sa veľkým kotlom a na Rusov medzitým tlačia v Chersonskej oblasti. Situáciu na frontoch začínajú ovplyvňovať aj moderné západné zbraňové systémy.

O vývoji na frontoch rusko-ukrajinskej vojny sme vás naposledy informovali 30. júna, keď ruská armáda dokončovala obkľučovanie mesta Lysyčansk.

V čase písania pôvodného článku ešte nebolo zrejmé, či sa jadru ukrajinskej armády podarilo stiahnuť včas k ďalšej obrannej línii a vyhnúť sa tak nebezpečnému kotlu. V tom mohli okrem iných uviaznuť aj jedny z najskúsenejších jednotiek Kyjeva.

Donecký front

Rýchlosť, s akou Rusi mesto Lysyčansk obsadili, v kombinácii s absenciou audiovizuálnych dôkazov o väčšom množstve ukrajinských zajatcov dokazujú, že väčšina ukrajinskej armády sa stihla ešte pred uzavretím kotla stiahnuť, rovnako ako sa jej to podarilo okolo mesta Zolote a v Severodonecku. Napriek tomu sa však na internete objavujú správy o stratách obrancov mesta najmä z radov takzvanej Medzinárodnej légie.

„Obrovská strata pre Bielorusko aj Ukrajinu. Neďaleko Lysyčanska padol pri odrážaní ruského tankového útoku veliteľ práporu Volat s prezývkou Brest. Viacerí bieloruskí dobrovoľníci sú nezvestní alebo padli do zajatia,“ napísal na Twitteri bieloruský novinár Tadeusz Giczan.

Kyjev však aj napriek týmto stratám Moskve pravdepodobne nedovolil, aby jeho armáde zasadila z hľadiska živej sily príliš bolestivý úder. Na druhej strane však Ukrajina prišla o mimoriadne výhodnú obrannú pozíciu lemovanú pomerne širokou riekou Siverskyj Donec.

Najmä Lysyčansk sa na kopci nad riekou svojím charakterom podobal na stredovekú pevnosť, pri ktorej by priamy útok cez rieku z nižšie položeného Severodonecku stál útočníkov nemálo síl. Obsadenie Lysyčansku Rusom umožnilo až vytvorenie predmostia v obci Toškivka na juh od tohto strategicky dôležitého mesta. Tomu však predchádzalo niekoľko týždňov urputných bojov.

Vývoj frontu v Donbase. Čierne línie: stav frontu 30. 6. 2022. Červená línia: stav frontu 7. 6. 2022. Zdroj: Tomáš Baranec

Kremeľ podľa niektorých informácií nariadil silám, ktoré obsadili aglomeráciu Severodoneck-Lysyčansk, operatívnu prestávku. Boje momentálne pokračujú na línii na západ od Lysyčanska: o obce Bilohorivka, Spirne a Berestove. Na západ od Bachmutu medzitým Rusi na začiatku tohto týždňa obsadili mesto Klynove.

Nová obranná línia Siversk-Bachmut-Berestove je podľa expertov vzhľadom na svoju topografiu pre obrancov menej výhodná. Zďaleka však nejde o poslednú možnú líniu obrany Ukrajincov v Doneckej oblasti. Ukrajinci sa môžu v prípade núdze alebo veľkých strát stiahnuť na líniu Sloviansk-Kramatorsk-Kosťantynivka.

Hoci za touto líniou by delila Rusov od administratívnych hraníc Doneckej oblasti už len mozaika menších dedín, ide o líniu, na ktorej by boli obrancovia vďaka miestnej topografii a dobre pripraveným obranným pozíciám v spomenutých mestách vo veľkej výhode. Nie je isté, či by Rusi bez mobilizácie mali dosť ľudských síl na jej prekonanie.

Charkovský front

Charkovský front charakterizuje posledných niekoľko mesiacov pozičná vojna. Podľa vplyvného blogera Jomini of the West sa Rusom po prvotných ukrajinských úspechoch podarilo zatlačiť sily Kyjeva do dostatočnej vzdialenosti od dostrelu na vlastné zásobovacie uzly. Pomer síl v regióne je podľa experta na úrovni približne 1:1, čo ani jednej zo strán vzhľadom na hornatý a zalesnený terén neumožňuje podnikať rozsiahlejšie ofenzívne operácie. Rusom sa za posledný týždeň podarilo obsadiť obec Rubižne.

Vývoj frontu v Charkovskej oblasti. Čierne línie: front dňa 30. 6. 2022. Červená línia: front dňa 7. 6. 2022. Zdroj: Tomáš Baranec

Chersonský front

Na juhu krajiny medzi mestami Mykolajiv a Cherson dosiahla ukrajinská armáda v posledných týždňoch najväčšie úspechy. Viaceré médiá v tejto súvislosti informovali o tom, že sily Kyjeva pripravujú ofenzívu s cieľom toto strategicky dôležité mesto oslobodiť.

Ako v súvislosi s Chersonskou oblasťou napísal Jomini of the West, Rusi na juhu Ukrajiny bránia približne 250 kilometrov dlhý front za pomoci 13 až 15 taktických práporových skupín. Proti nim stojí približne 13 ukrajinských manévrovacích práporov. Bloger preto varuje, že prelomenie ruských obranných línií do takej miery, že by sa ruská obrana v danom regióne úplne zrútila, nebude pre Ukrajincov jednoduché.

Vývoj frontu na juhu Chersonskej oblasti. Čierne línie: front dňa 6. 7. 2022. Modré kruhy: nedávne územné zisky ukrajinskej armády. Zdroj: Tomáš Baranec

Napriek tomu sa Ukrajincom otvára v regióne jedinečná príležitosť, keďže je podľa experta nepravdepodobné, že Rusi budú v regióne schopní v dostatočnej miere nahrádzať ľudské straty. Rozhodujúcim faktorom sa môže stať pomer efektivity ukrajinského letectva a delostrelectva v porovnaní s efektivitou ruských síl rádioelektronického boja.

Expert z katedry vojnových štúdií na King’s College London Rob Lee však varuje, že rovinatý terén Chersonskej oblasti znevýhodňuje útočiacu stranu, ak čelí presile protivníkovho delostrelectva. S odvolaním sa na vlastné zdroje Lee uvádza, že Ukrajinci z tohto dôvodu už utrpeli veľmi vysoké straty južne od obce Zelenodolsk a najmä pri obci Davydiv Brid.

Vývoj frontu na severe Chersonskej oblasti. Čierne línie: front dňa 6. 7. 2022. Modré kruhy: nedávne zisky ukrajinskej armády. Zdroj: Tomáš Baranec

V každom prípade však ide o front, kde zvažujú Ukrajinci už dlhodobo pre Rusov potenciálne nebezpečnú strategickú ofenzívu.

Aktuálne trendy

Ako pre týždenník Respekt vyhodnotil situáciu analytik Jan Kofroň z Univerzity Karlovej v Prahe, Rusi majú vo všeobecnosti prevahu v ťažkej technike a delostrelectve a Ukrajinci zas v živej sile. Obe bojujúce strany sú preto konfrontované s inými výzvami a problémami. O tom, aké ťažké straty spôsobuje Ukrajincom ruské delostrelectvo, sme v minulosti už písali viackrát. Na záberoch vidíme ústup ukrajinských vojakov cez rieku Siverskyj Donec z mesta Severodoneck.

Problémy ruskej armády na Ukrajine sú však tiež vo viacerých ohľadoch zásadné. Na nedostatok živej sily potrebnej na ovládnutie celej Doneckej oblasti, ako aj udržanie už získaných oblastí, v minulosti opakovane poukazoval bývalý minister obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky a veliteľ síl „Novoruska“ Igor Vsevolodovič Girkin, známy aj ako Igor Ivanovič Strelkov.

Problémy Ruska nabrať bez mobilizácie dostatočné množstvo mužov pre svoje jednotky na Ukrajine naznačujú okrem sťažností Girkina aj nepriame dôkazy. Viaceré médiá informovali o zintenzívnení náboru brancov v samozvaných donbaských republikách. Objavujú sa tiež správy o tom, že Rusko za posledné mesiace vyprázdnilo viaceré vojenské základne na svojom území vrátane základne Alakurtti, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Fínskom. Stalo sa tak pritom v rovnakom čase, ako táto škandinávska krajina vstupuje do Severoatlantickej aliancie. Za bežných okolností by sa Rusko vzhľadom na svoju rétoriku z posledných rokov malo snažiť svoju vojenskú prítomnosť v regióne demonštratívne posilňovať.

Taktiež sa objavuje stále viac informácií o úspešných útokoch ukrajinskej armády na sklady a zásobovacie uzly Ruska. Ich príčinou majú byť Spojenými štátmi nedávno dodané raketometné systémy HIMARS. Práve efektívnejšia logistika v porovnaní s prvou etapou vojny pritom ruskej vojnovej mašinérii pomohla dať sa v Donbase do pohybu. Ruská delostrelecká prevaha stratí svoj význam, ak nebude Moskva schopná svoje masívne delostrelectvo dostatočne zásobovať. V takom prípade by ruská armáda na Ukrajine stratila svoj najsilnejší tromf.

V tomto kontexte je nutné dodať, že ani možnosti materiálnej a vojenskej pomoci zo strany Západu nie sú bezhraničné. Vojenskí experti opakovane varujú, že vojenské zásoby ani potenciál vojenského priemyslu západných krajín nezodpovedá súčasným potrebám Ukrajiny. Vyzbrojenie nových piatich mechanizovaných brigád ukrajinskej armády by Spojené štáty s výnimkou tankov, ktorých je dostatok, stálo 50 až 100 percent ich vojenských zásob potrebných typov techniky. A to aj za predpokladu, že by bolo 100 percent uskladnenej techniky vo funkčnom stave. Podľa odhadov expertov je však bezprostredne funkčných len približne 50 percent uskladnenej techniky, pričom ďalších 30 percent môže byť funkčných po opravách.

Ruská invázia na Ukrajinu tak pravdepodobne zotrváva vo fáze vyčerpávajúcej materiálnej vojny. Informácie o úspechoch niektorej z bojujúcich strán preto nateraz netreba automaticky interpretovať ako body zlomu. Vojna môže byť ešte veľmi dlhá, pričom o jej výsledku sa nerozhoduje len priamo na bojiskách, ale aj ekonomicky a na poli diplomacie.


Ďalšie články