Nadávajte globalistom

Americká vláda hrozí maďarskému kabinetu vypovedaním starej zmluvy, ktorá zabraňuje dvojitému zdaneniu. Na prvý pohľad odťažitá správa, avšak skrýva v sebe jeden z dôvodov dramatického stavu, do ktorého sme na Západe dospeli. Američania to nerobia ako odvetu za nejaké bilaterálne spory, napríklad majetkové, hoci Viktor Orbán Biely dom prezidenta Bidena ideologicky irituje.

Lídri krajín G7 a EÚ. Foto: TASR/AP Lídri krajín G7 a EÚ. Foto: TASR/AP

Robia to preto, že vláda v Budapešti sa rozhodla vzoprieť jednému nadnárodnému politickému projektu, ktorý si Biden bez toho, aby tomu predchádzala verejná rozprava, a bez väčšej pozornosti svetovej verejnosti dohodol v rámci skupiny G7. A prostredníctvom zastúpenia Nemecka a Francúzska akoby aj s Európskou úniou. Je to dohoda o minimálnej výške korporátnej dane. Vraj sa na nej zhodlo už zhruba 140 vlád sveta, Maďari by nás ostatných nemali zdržiavať.

Je to teda kľúčová otázka, čo si ešte v dobe globalizmu smú dovoliť národné exekutívy a legislatívy. Parlament v Budapešti pred troma týždňami v rezolúcii odmietol európsku direktívu o prijatí „globálnej minimálnej dane“ pre právnické osoby, teda pre veľké firmy.

Podstatou navrhovaného globálneho minima pre veľké firmy má byť ustanovenie, že keď má korporácia dcérsku firmu v nejakej krajine, ktorá vyberá daň nižšiu ako 15 percent, rozdiel do 15 percent doplatí do rozpočtu štátu, v ktorom sídli matka. Zruší sa teda súťaž medzi vládami o firmy, súťaž, ktorá v slobodnom svete prebiehala vo veľkom od 80. rokov a ku ktorej sme sa po roku 1989 radi pridali. Tomu, čo sa končí, sa hovorilo globalizácia, tú postupne strieda globalizmus. Za globalizácie sa ešte uznávala suverenita štátov v daniach, pochybovalo sa o tom maximálne v protiglobalizačných enklávach typu Francúzsko.

Globalizmus si môžeme pracovne predstaviť ako kotériu (vzájomná podpora jednotlivcov na dosiahnutie spoločného úžitku, poz. red.) „štátnikov“, ktorí na nadnárodnej úrovni dohadujú veci, s ktorými by v národnom parlamente nemuseli uspieť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.